Nyáron remek alkalom nyílik arra, hogy elolvasd a következő tanév kötelező olvasmányait. Hát bizonyára sok gyerek kedvét vették már el így az olvasástól…

A nyár a diákoknak is a feltöltődésről és a kikapcsolódásról kéne, szóljon, ami nem azt jelenti, hogy nem csinálunk semmit egész nyáron. Inkább arra gondolj, hogy egyszerűen másra használjuk az agyunkat, mint egész évben. Ez ahhoz kell, hogy évközben bírjuk majd a tempót.

A nyári szünidő remek alkalom lehet arra, hogy belefelejtkezzünk egy jó könyvbe.

Mit érdemes nyáron olvasni?

Olyat, ami érdekel! Ez lehet egy jó regény vagy akár egy ismeretterjesztő könyv is. Nyáron több időnk jut általában az olvasásra, olyan olvasmányt is a kezünkbe tudunk venni, amire év közben nincs időnk.

Nem kell megrémülni az ismeretterjesztő szakirodalmaktól sem. Ha olyat választasz, ami tényleg érdekel, akkor nem fogod, úgy érezni mintha egy iskolai tankönyvet olvasnál. Az ilyen jellegű könyvek segítenek, hogy megismerkedhess a különböző szakterületekkel. Most még semmi tétje, annak ha mégsem tartod olyan érdekesnek a témát, akkor maximum félbe hagyod a könyvet és keresel egy másikat.

Mi a helyzet a regényekkel?

Az ember kedvenc könyve mindig sokat elárul róla. Vannak olyan olvasmányok, amik egy-egy időszakunkban nagyon megszólítanak bennünket. Régóta ismert az irodalom személyiségformáló hatása. Biztos te is emlékszel olyan versre, könyvre vagy dalszövegre, ami visszacseng a füledbe, mert annyira találóan van megfogalmazva. Ezekkel általában dolgunk van, meg kell értenünk, át kell élnünk ezeket a sorokat.

Szóval válogass kedvedre a széles kínálatból. Olvass több félét, keresd meg, hogy melyik író, milyen stílus tetszik neked. Persze a kötelezők között is találhatsz magával ragadó műveket, de ne csak kötelességből olvass nyáron, hanem kedvtelésből!

Tipp: Nem csak a könyvesboltokban keresgélhetsz, még mindig működnek a könyvtárak is. Kipróbálhatsz könyvmegosztó oldalakat is a ritkaságok beszerzéséhez. Egyre több e-book érhető el magyarul is.