Nyáron kipróbálhatod magad olyan helyzetekben is, amire a tanév közben nem jut idő vagy lehetőség. Ilyenek lehetnek a nyári táborok és a nyári munka is.Rengeteg tematikus tábor indul a nyáron, ami jó lehetőséget kínál arra, hogy több oldalról is megismerd önmagad. Ehhez nem kell önismereti táborba menned, hiszen egy új közegben, tiszta lappal indulhatsz. Megtudhatod, hogy állnak hozzád azok, akik most ismernek meg, és nem befolyásolják őket a régi storyk. Egy pillanatképet látnak belőled, hogy hol tartasz most az utadon.


Kipróbálhatsz új viselkedési formákat, eddig ismeretlen szerepekbe kerülhetsz. Új oldaladról ismerheted meg önmagadat.
Így új barátokat is szerezhetsz, amivel tágulhat a látóköröd. Egy idegen nyelvű táborban megismerhetsz más nemzetiségű gyerekeket, akik más szemszögből látják a világot és ezen keresztül a saját helyzetedet is átértékelheted. De nem kell ahhoz messze menni, vagy külföldi diákok, hogy új megvilágításba helyezd az életedet. Ha kikerülünk a napi rutinból, akkor is könnyebben át tudjuk gondolni a dolgainkat. Minél több emberrel találkozol, beszélgetsz annál árnyaltabb képet kaphatsz a világról és magadról is, miben hasonlítasz másokra és mi tesz egyedivé.

Egzotikus tájak és vad kalandok is telhet tartalmasan a nyár, hogy feltöltődve, újult erővel, tudatosan vágj bele a következő tanévbe. A hangsúly inkább azon van, hogy az adott helyzetből mennyire tudod kihozni a maximumot, mire irányítod a figyelmedet, és hogy mit kezdesz az új impulzusokkal. Ha megtanulod észrevenni a látszólag hétköznapi dolgokban is, azt hogy mi az, amit szeretsz és élvezel, ami feltölt, akkor a később már tudatosabban válogathatod meg, hogy mit szeretnél csinálni. Lehet szó akár arról, hogy milyen külön órára szeretnél járni vagy milyen iránya tanulnál tovább.