5 munkatárstípus, akivel pokollá válhatnak a hétköznapok

Talán olyan még nem volt az emberiség történetében, hogy valakit ne idegesített volna egy másik személy az osztályában/munkahelyén/környezetében. Aki másképpen nyilatkozik, az hazudik, nekem elhihetitek. Nézzük, hogy ki az az 5 piszkos, kellemetlen, idegtépő kollégatípus, aki mellett könnyen 200/100-at mutathat a vérnyomásmérő pillanatok alatt. (Nem mellesleg, ha magadra ismersz, akkor megsúgom, BAJ VAN!!!!)

  1. Az iroda energiavámpírjai

Nos, igen. Ez egy hálátlan szerepkör, de kétségtelenül előfordul a legtöbb helyen. Az erődrakulák, azaz, akiknek egyszerűen be nem áll a szájuk. Csak mondja, mondja, mondja, és már várod, hogy vége legyen, de egyszerűen nincs. Egy kommunikációs kínai nagyfalat építenél köré, és közben azon gondolkodsz, hogy melyik a legrövidebb és legsimább út, ahol el tudsz futni előle. De nem teheted. A kollégád. Ha beszélgetőpartnereden látod az alábbi tüneteket, AKKOR TE VAGY EZ A SZEMÉLY:

  • üres tekintet
  • mély bólogatás-hümmögés
  • „igen, igen, valóban”

 

  1. Mr. Nagyokos
  • Az nem úgy van, szerintem ez menne jobban is.
  • De hogyan?
  • Ja, azt még nem tudom, de biztos van jobb megoldás.

Kell még írni valamit? Azt hiszem ez a rövid párbeszéd sikít magáért. Lélekben Harvardon szerzett doktori diplomája van, de a mérleg másik oldaláról érkező tartalmat ritkán tudja biztosítani. Néha sikerül, olyankor rettenetes büszkeség tölti el. Gyakran bele tudunk esni ebbe a hibába, jó tanács: Mindig gondoljuk át, hogy milyen javaslattal rukkolunk elő kollégáink számára, ne féljünk előbb kérdezni, és csak utána kijavítani munkatársunkat. 😛

  1. A morálromboló Hisztis Mirtill

Nem, elsősorban azt gondolnád, hogy itt a lányokra gondolok, azonban, ha valami nem helytálló megállapítás, az ez. Ő az a perszóna, akinek egyszerűen semmi nem jó, ha valami nem úgy történik, akkor napokig lehetetlen hozzászólni. Rövid távon elviselhető, hosszú távon próbáljunk segíteni rajta, beszélni vele. Amennyiben magadon veszed észre ezeket a tüneteket, vonulj ki a mosdóba, mosd meg az arcod, vegyél 3 nagy levegőt, és próbálj nyitott lenni a többiek felé. EZ EGY SZORGOS KÖZÖSSÉG, AMELYNEK TE EGY FONTOS FOGASKEREKE VAGY! Ez járjon a fejedben. ?

  1. (Nem annyira)Superman, aki mindenki kedvence…. a felsővezetésben

Akiknek nyomulás volt a jele óvodában. Akinek sajnos nem nyal vissza az a képzeletbeli fagylalt, hiszen ő olyan mesteri szintre emeli a kedveskedést, hogy külső szemmel Teréz anyának tűnhet, belül mégis egy barnuló alma lakozik. Bizony, bizony. Vannak olyan karrierista személyek, akiknek nem számít, hogy hogyan, de minél gyorsabban, minél jobb pozícióba szeretnének kerülni a vállalat berkein belül. Gyakran eltiporhatnak, semmibe vehetnek Téged. A legjobb, amit tehetsz, hogy nem foglalkozol velük, elkerülöd társaságukat, mert nem lesznek Rád jó hatással, ha egyáltalán észrevesznek.

  1. Az aranylabdás kapus, aki mindent kivéd… Ha a felelősségről beszélünk.

’Rosszul kaptam meg az anyagot!’; ’Nem lettem megfelelően informálva!’; ’Nem kaptam meg időben a kért fájlt!’ Mondatok, amelyeket magukra tetováltathatnának ezek a személyek, hiszen mottójukká vált már. Ha találkozol ezekkel a mondatokkal, kérlek, hogy nézz magadba, és gondold át: ’Tényleg nem lehet megoldani?’ Legyél talpraesett! Már korábban is említettem, hogy a lehető legjobb tulajdonság egy iroda életében, ha egy olyan személy vagy, aki átvág a végtelen labirintuson is, és megtalálja a megfejtést a legnehezebb kérdésekre is. Törekedj erre!

Remélem hasznotokra válik ez a kis beszámoló, és egyetértetek velem legalább egy pontban. Csak ügyesen, és megfontoltan! ?

Falusi Bálint