Mi áll a kimagasló teljesítmény mögött? Hozzáállás kérdése?

Nagyon sokat számít, hogy mit gondolunk saját és mások sikereiről, kudarcairól. Vajon azért sikerült mert isten adta tehetségünk van valamihez vagy mert sok energiát fektettünk abba, hogy elérjük a vágyott eredményt? Hogyan éljük meg a kudarcainkat? Beletörődünk, hogy ez nem nekünk való, vagy azt mondjuk, hogy ezen még dolgozni kell, hogy jobb legyen?

Én is meg tudom csinálni?

Carol Dweck több híres ember életútját vizsgálta, akik valamiben kimagasló eredményt értek el, feltaláltak valamit. A kutatások alapján arra jutottak, hogy ezek az emberek nem született tehetségek hanem, rengeteget foglalkoztak egy adott témával. Mozart több mint 10 évet dolgozott, mire megalkotta azokat a műveit, amit ma elismerünk. A nagy feltalálók mögött számos olyan találmány ötlet van, ami nem jött be, de mivel nem adták fel a próbálkozást végül egy-egy ötletük korszakalkotóvá vált.

Dweck és munkatársai két féle megközelítést különítenek el.
Az egyik a rögzült szemlélet (fixed mindset) a másik pedig a fejlődési szemlélet (growth mindset)

Biztos találkoztál olyan tanárral, aki ha egyszer elkönyveli, hogy jó vagy rossz vagy a tantárgyából, akkor maradsz is abban a skartújában, tőled már mindig azt a teljesítményt fogja várni. Ő képviseli a rögzült szemléletet.

Reméljük nem csak ilyen tanárral találkoztál, hanem olyannal is, aki bízik abban, hogy már csak egy kicsi kell ahhoz, hogy elérd a kívánt eredményt. Segít abban, hogy mit kell még megtanulnod, átnézned, gyakorolnod. Nem kérdés számára, hogy el tudod-e érni azt a teljesítményt. Ő az, aki a fejlődési szemléletet képviseli.

Itt egy rövid infografika, ami segít megérteni a különbséget:

Középiskolás korban, még nem késtünk le semmiről. Nagyon kevés olyan pálya van, amit már kisgyerekkorban el kell kezdeni megalapozni. pl. balett táncos. Tehát, ha most megtalálod, azt amiben jó akarsz lenni, amiben fejlődni szeretnél, akkor nem késtél le semmiről. Kezdj el vele foglalkozni, szánj rá időt! Ne félj hibázni!  Lehet ez egy idegen nyelv, egy új sport vagy egy eddig mellőzött, de érdekes tantárgy, amire szükséged lehet a felvételinél, csak vágj bele!

Ha szeretnél többet megtudni a fejlődési szemléletről vagy gyakorlati tippeket szeretnél a tanuláshoz olvasd el a könyvet: Carol S. Dweck: Szemléletváltás: https://hvgkonyvek.hu/konyv/szemleletvaltas-a-siker-uj-pszichologiaja