3,2,1,Határidőőőő

Hogyan tudjunk le mindent, mire határt üt az óra!

 

Ez egy igen gyakori, de mégis könnyen kiküszöbölhető probléma. Valószínűleg, már az iskolában is előfordult veled, hogy (teljesen jogosan) valamiért nem sikerült elkészülnöd a házi feladattal, esetleg (ilyen szinte soha nem történik meg) nem tudtál készülni a dolgozatra. Egy összetett probléma, amit a munka világában két oldalról lehet megközelíteni (= nem biztos, hogy te vagy a hibás!!). Most megvizsgálom veletek karöltve mindkét oldalt, illetve, hogy mik azok a módszerek, amikkel megpróbálhatjuk kiküszöbölni az említett problémát.

Az első megközelítés

Na jó, essünk túl a nehezén… Az első megközelítés saját magunkra vonatkozik. Ezt is két részre bontanám. Első a lustaság, a második pedig a túl sok feladat. Az első részére különösebben nincs magyarázat, ha ez a gond áll fenn nálad, kérlek, hogy mérlegeld, hogy a határidők betartásával miket érhetsz el, és milyen bizalommal fognak rád tekinteni a körülötted élő emberek, nem csak a munkahelyeden, vagy az iskolában, hanem mindenhol. A második egy kényesebb téma, itt az időnk beosztásával kell jól gazdálkodni. Előfordulhat, hogy a koncentrációd lankad, és könnyen kizökkentenek a ritmusodból. Ilyenkor vonulj félre, vagy tedd be a füledbe a fülhallgatót, és fókuszálj arra, ami igazán fontos. Lehet, hogy éppen ilyenkor jut eszedbe egy másik projekttel (tantárggyal) kapcsolatban egy nagyon jó ötlet, vagy megoldás, ilyenkor ezt vesd papírra, hogy ne vesszenek kárba a kitűnő meglátások. Ha ebben az esetben sem sikerül leszakítanod a célszalagot a kívánt idősávban, nyugodtan kérj segítséget, feletteseid (akár később a gyakornokok) mind azon vannak, hogy segítsétek egymást.

Help Me Help You Assistance GIF - Find & Share on GIPHY

 

A második megközelítés

Huh, most már fellélegezhetünk. A második rész nem feltétlen rátok vonatkozik. A munka világában előfordul olyan eset, hogy valamit elkészítesz, és azt feletteseidnek, főnökeidnek előbb le kell okéznia, mielőtt te azt elküldöd bárhova is. Mint egy kiselőadás, amelyet a tanár előbb szeretne látni. ? Sokszor feletteseinket beborítja a munka hava, ezért nem tudnak időben reagálni arra, amit te küldtél nekik, ezáltal csúszik minden. Ilyenkor a legjobb megoldás, ha kedves üzenetekben, vagy szóban rákérdezel, hogy előreláthatólag mikor lesz idő arra, hogy a Te munkád is előtérbe kerüljön. Fontos, hogy ne vigyük túlzásba, legyünk megértőek, hiszen nem azért nem válaszolnak, mert elfelejtettek.

Figyeljünk társainkra kellőképpen, és mi is hasonló figyelmet fogunk kapni tőlük!