Pár éve robbanásszerűen megjelentek a MOOC-ok. Ezek olyan ingyenesen elérhető online egyetemi kurzusok, amiken keresztül bepillanthatsz a világ legjobb egyetemeinek tananyagaiba, kutatásai témáikba, oktatási stílusukba.

Ezek a kurzusok többnyire angolul vannak, de ettől még nem kell megijedni. A kurzusok között rengeteg féle izgalmas témát találhatsz mindenféle tudományterületről. Ezek egy része fizetős, vagy a kurzust elvégezheted ingyen, de tanúsítványt csak pénzért kaphatsz róla.

Hogyan segítheti ez a pályaválasztást?

Úgy hogy olyan témákba nyerhetsz betekintést, amikről még nem hallottál. Eldöntheted, hogy szeretnél-e az adott témában jobban elmerülni, évekig foglalkozni veled, vagy csak ígéretesnek tűnt, de inkább untat. Az egyetemi tárgyak nagyrésze eltér a középiskolaiaktól, bár építenek az ott megszerzett tudásra, de akkor is más jellegűek, ezért érdemes lehet kipróbálni a különböző tudomány területeket.

Mire számíts, ha jelentkezel egy ilyen kurzusra?

•    Általában kb. 6 hétig tartanak
•    Videókon és ajánlott olvasmányokon keresztül tanulhatsz benne
•    Mivel sok külföldi jelentkező van, ezért segítségképp szokott lenni felirat a videókhoz.
•    Tesztekkel ellenőrizheted magad
•    Online közösségben tanulhatsz, ahol a résztvevők egymásnak is adnak visszajelzést
•    Nem hajt se török se tatár: A kurzus leírásnál általában jelzik, hogy mennyire nehéz és kiknek ajánlják, illetve kb. hány órát kell vele foglalkoznod heti szinten.
•    Nincsenek kötelezettségek, annyi videót nézel meg belőle amennyit szeretnél, annyi feladatot csinálsz meg amennyit szeretnél.  Persze papírt akkor kapsz róla, ha meg is csinálod a feladatokat és általában fizetni is kell érte. Karrier szempontjából előny lehet ha végeztél ilyen kurzusokat.

Szóval csinálhatod azt is, hogy csak belekukkantasz a kurzusba „szétnézel” mintha átlapoznál egy könyvet, de ha szeretnéd magadat kipróbálni, akkor hétről hétre elkészítheted a feladatokat, bekapcsolódhatsz a fórumokba.

Mi köze ennek az egyetemi élethez?

Nem szabad elfelejteni, hogy ezekben inkább innovatív, nyitott külföldi oktatókkal találkozhatunk, akik szeretnének bemutatni valami új kutatási területet. A felelősséget megtapasztalhatjuk, hogy a tanulás sikeressége nagyrészt rajtunk múlik, hogy mennyire vesszük komolyan. Nem fogja Mici néni rágni a füledet, hogyha valamit nem intéztél el vagy nem csináltál meg. Ez nagy szabadság, de sokszor kihívások elé is állít és ilyennel találkozhatsz a magyar felsőoktatásban is.

Próbáld ki magad!

 

A következő oldalokon találsz ilyen kurzusokat:

https://www.udemy.com/

https://www.coursera.org/

https://eu.udacity.com/courses/all

Születtek magyar törekvések is, ezekre az jellemző vagy nem tömegesek vagy nem ingyenesek:
https://www.kmooc.uni-obuda.hu/
http://www.memooc.hu/
https://webuni.hu/