Mi leszel, ha nagy leszel?

A legidegesítőbb kérdések közé tartozik, amit valaha feltettek nekem. Pont azért, mert erre nincs helyes válasz. Azzá válsz, akivé szeretnél. Ennyire egyszerű. De vajon tényleg ilyen fontos a pályaválasztás?

Csak a saját érzéseidre hallgass!   

Nagyon kevés munkavállaló maradt a hivatásában, amit a szüleik, vagy a tanárok nyomására választottak. Akik maguk döntötték el, mit fognak tanulni, sokkal inkább kitartanak a választott munkakör mellett. Légy tájékozódott a világban és a munkák terén. Ha találsz egy hivatást, ami úgy érzed, Neked megfelelne, kutakodj és nézd meg, mit kell tenned ahhoz.
Ne feledd, hogy Te vagy a sorsod kovácsa, és ha eléggé motivált vagy, olyanná válhatsz, akiről mindvégig álmodoztál.  A jó döntés „hozzávalói”:

  • Reális kép önmagadról. Főleg azoknak a tulajdonságoknak és képességeknek a feltérképezése fontos, amik a későbbi pálya betöltéséhez szükségesek
  • Tájékozódj a választható szakmákról
  • A munkaerő piaci környezet ismerete: milyenek az elhelyezkedési lehetőségek az adott területen.
  • A képzési lehetőségekre vonatkozó ismeretek.

Kérdezz, és barátkozz!

Előny, ha kíváncsi természeted van, hiszen így több dolgot megtudsz a körülötted élőkről. Nem kell bonyolult dologra gondolni, elég, ha a szüleid munkatársaival elkezdtek beszélgetni. Ki tudja, lehet, hogy pont abba a suliba járt, ahová Te szeretnél majd jelentkezni. Alakítsd ki a kapcsolatrendszeredet, hiszen később még bármihez jól jöhet a segítség.

Böngéssz!

Az internet nagy segítségedre lehet, hiszen rengeteg oldal létezik, ahol ingyenes kérdőíveket tudsz kitölteni, vagy online pályaválasztási tanácsadásban részt venni.
Például itt: https://palyaorientacio.munka.hu/, és itt megteheted: http://palyavalasztas.fpsz.hu/.
Végül megosztom Veled a https://www.felvi.hu/ oldalát, hiszen nekem hatalmas segítséget adott. Itt megtalálod az összes szakot, és a hozzá tartozó leírást a felsőoktatásban.
A Felvin minden nyáron közzéteszik a ponthatárokat, de még ki is tudod számolni, hogy Neked mennyi pontod lesz a középsulis jegyeid, vagy érettségi eredményeid alapján.

Élvezd!

Itt kezdődnek az egy életre kötődött igaz barátságok, az önállóvá válás, a nagy szerelmek, a magunkra találás, az első szárnybontogatásaink. Igen, azt hiszem én is az egyetemen jöttem rá, ki vagyok, és mit akarok. Itt tanultam meg, hogy nem kell másoknak megfelelnem, nem kell, hogy mindenki szeressen. Itt váltam felnőtté, itt éreztem, hogy „szabad” vagyok lelkileg, és ez óriási boldogság.

Fejes Laura