Évről évre több ezer magyar hallgató utazik külföldi képzésekre az Erasmus-programmal.

Íme, a legfontosabb tudnivalók a jelentkezéshez és a kiutazáshoz.

Miről szól a program?

Minden hallgató egyszer utazhat ki részképzésre, és egyszer szakmai gyakorlatra – egyszerre legalább két hónapot, egy képzési cikluson belül maximum 12 hónapot tölthettek külföldön Erasmusszal. A legtöbb helyen és esetben az Erasmus hallgatók ösztöndíjban részesülnek. Az ösztöndíj mértéke a fogadó országtól függően eltérő lehet.

Mi a menete?

Általában már a tervezett kiutazást megelőző tanévben jelentkeznetek kell az ösztöndíjra a saját egyetemeteken, főiskolátokon – attól függetlenül, hogy az őszi vagy a tavaszi félévre pályáztok.

Mi kell hozzá?

A pályázathoz csatolnotok kell a szakmai önéletrajzot, illetve egy motivációs levelet és tanulmányi tervet, szakmai gyakorlat esetén motivációs levelet és munkatervet – magyarul, illetve a külföldi tanulmányok nyelvén. A motivációs levélben le kell írnotok, miért szeretnétek az adott egyetemre járni vagy az adott munkahelyen dolgozni, illetve az adott országba kiutazni (nyelvtanulás, érdeklődés a kultúra iránt stb.) A pályázathoz csatolnotok kell a nyelvvizsga-bizonyítványaitok fénymásolatát, illetve a különböző igazolásokat a szakmai és közéleti tevékenységeitekről.

Milyen költségekkel számolhatsz?

Az utazás költségét az Erasmus-program nem állja, a jegyet nektek kell megvásárolnotok. Érdemes már hetekkel, hónapokkal előre megvenni a repülő- vagy vonatjegyet: így akár több tízezer forintot spórolhattok. Több esetben a lakhatást is magadnak kell intézni. Ez esetben létrehoztak több Facebook csoportot, és weboldalt, ahol a szintén Erasmus programmal érkező diákok számára tartanak fent lakásokat. Így egy kis ismerkedést követően el tudod dönteni, hogy kivel szeretnél bérelni egy szobát, ahol közösen tudjátok élvezni az Erasmus adta lehetőségeket.

Életre szóló élmény.

Ha az Erasmus programra esik a választásod, nem fogod megbánni a döntésed, hiszen egy életre szóló élményt fog adni Neked. Sok-sok új barátot szerezhetsz, és építheted a kapcsolataid. Arról nem is beszélve, hogy gyakorolhatod a nyelveket. A munkavállalásnál a külföldi tapasztalat mindenképpen előnyt fog jelenteni számodra.