Vajon hány kisgyerek szájából hangzik el ez a mondat? Valószínűleg nem soknak. Viszont egyre nagyobb tisztelet övezi a fiatalon a semmiből rövid idő alatt világméretű céget építő tehetséges startuppereket, mint pl. Elon Musk, Mark Zukerberg.

Bár kutatások alapján az emberek többsége még mindig abban gondolkodik, hogy az egyetem elvégzése után jó lenne bekerülni egy multihoz kitanulni a szakmát.

Van más út is?

Van egy másik út, amikor követve az előbb említett startuppereket, valaki saját vállalkozást indít, Ez lehet valami forradalmian új dolog, technológia piacra dobása, de lehet akár egy jól bevált ötlet is.

Az egyetemek is kezdenek egyre nagyobb figyelmet szentelni annak, hogy a hallgatókat ne csak az alkalmazotti létre készítsék fel, hanem arra is ha vállalkozni szeretnének. Ilyen pl. a BGE-n a Team Academy specializáció vagy a Budapest Lab.

Mi is kell ahhoz, hogy valaki sikeres vállalkozó legyen? Nincsen tuti recept. Sokszor a szerencsén is múlik. Persze nem árt ha tudjuk, hogy működnek a vállalkozások. A startup világnak sajátos nyelvezete van. Ezzel érdemes tisztában lenni.

A teljesség igénye nélkül összeszedtem pár kulcsfontosságú dolgot, amire szüksége lehet egy innovatív vállalkozónak:

  • kreativitás, innovációs képesség: Fontos, hogy új egyedi megoldások szülessenek.
  • problémamegoldó képesség: Ne a kifogásokat keressük, hanem a legegyszerűbb megoldási lehetőséget!
  • kockázatvállalás: Ez a legnehezebben fejleszthető terület. Egy vállalkozónak hozzá kell szoknia, hogy nem tud biztosra menni. Annyi minden befolyással lehet a vállalkozásra, amit szinte lehetetlen mind számba venni és kiküszöbölni.
  • önállóság: A sok bizonytalanság ellenére is meg kell tudni hozni önállóan a döntésedet
  • önmagunkba vetett hit: hinnünk kell abban, hogy jó döntéseket hoztunk, és amit csinálunk az jó, és képesek leszünk véghez vinni. Ez sokszor nem is olyan könnyű.
  • jó kommunikációs képesség: Sok kezdeményezés megy tönkre szimplán csak attól is, ha a tagok összevesznek, nem tudnak együttműködni. Ezért lehet kulcsfontosságú, hogy a csoporton belüli kommunikáció jól működjön. Később pedig, hogy az ötletet jól tudják tálalni a vevőknek.

Rád mennyire jellemzőek ezek? Ne aggódj, sokszor a fent említett a képességek nem egy emberben találhatók meg, ezért szoktak a startupperek, innovatív vállalkozók csapatban dolgozni, hogy jól kiegészítsék egymást.

Kipróbálnád magad? Jelentkezz a BGE középiskolásoknak szóló innovációs versenyére! https://palyavalasztas.uni-bge.hu/blog/2018/11/04/kozepiskolasok-egyetemi-vallalkozoi-innovativ-versenye/

Tudj meg többet Elon Muskról, a vállalkozók rocksztárjáról egy korábbi bejegyzésünkből: https://palyavalasztas.uni-bge.hu/blog/2018/09/06/mit-tanulhatunk-a-vallalkozok-rocksztarjatol/