Mindig is érdekelt, hogy mi kell ahhoz, hogy ingatlanos legyél? Most megtudhatod, mennyit keresnek, és mitől lehet valaki a legjobb a szakmában!

Van benne potenciál?

Az ingatlanpiac elmúlt években való fellendülésével, illetve mind a vételárak, mind pedig a bérleti díjak jelentős mértékű emelkedésével újra sokak számára vonzóvá válik az ingatlanközvetítő gazdasági tevékenység.

Magát a tevékenységet végezheti akár természetes személy, szolgáltató, akár gazdálkodó szervezet, jogi személy.

Mennyit kereshetsz?

Mennyit is keres egy ingatlanos? Meg lehet belőle élni? Nincs olyan ember, aki fel ne tette volna ezeket a kérdéseket, pusztán csak érdeklődés szintjén is, és ha nem kapnak választ, akkor vagy azt gondolják, hogy nagyon sokat, vagy éppen azt, hogy nagyon keveset. Mindkettő megállja a helyét.

Sokan azt képzelik, hogy az eladó által kifizetett jutalék mind-mind az ingatlanosé lesz. Ez azonban nem igaz; az összegnek cégtől függően kb. 20-30%-a megy annak az ingatlanosnak, aki a megbízási szerződést kötötte az eladóval, szintén kb. 20-30%-a pedig annak az ingatlanosnak, aki a vevőt szerezte. És ez ugye az az összeg, ami után az ingatlanosnak még adóznia, járulékot fizetnie kell. A maradék 40-60%, azaz a sikerdíj nagy része a céghez vándorol, amely az irodákat tartja fenn, és amely a hirdetéseket fizeti.

Hogyan válhatsz a legjobbá?

Szakmai rátermettség, érzék. Talán ez a legfontosabb. Aki nem tud egy telefonszámot felhívni pulzusszám-változás nélkül, aki nem mer kezdeményezni bármilyen helyzetben, aki nem tud az érzelmei ura maradni akkor is, ha éppen a fél éves fizetését (jutalékát) húzzák ki a zsebéből, akkor az nem való ingatlanosnak. Főleg ez, amit meg kell becsülni és fizetni a megbízóknak.

Befektetett idő és energia. Napi 10-12 óra, változatos mennyiségű és minőségű fizikai és pszichikai terheléssel.

Iroda nagysága, hozzáállása, juttatási rendszere.

Hogyan kezdd el?

Aki szeretne ingatlanos karriert, kezdjen egy kisebb cégnél, ahol kap minimális fix fizetést és minimális jutalékot. Töltsön el ott kb. 6 hónapot, ami idő alatt bőven meg tudja tanulni a szakma csínját-bínját, megismeri az árakat, a helyszínt, elér egy bizonyos fokot a kommunikációs képességek területén, tisztában lesz a szakma követelményeivel. Ha úgy érzi, nem neki való az ingatlanos szakma a financiális és pszichés terhelés okán, választhat mást.