Hogyan maradj motivált?

A motiváltság az valami olyan, amivel elég sokan és elég gyakran küzdenek. Hiszen motiválni magad nem is olyan egyszerű, mint amennyire elsőre tűnik. Arra gondoltam, hogy jó ötlet lenne pár tippemet megosztani veletek, melyeket az évek során elsajátítottam és remélhetőleg ezek majd nektek is be fognak válni! J

Reális teendő lista

Ezzel kapcsolatban kiemelném, hogy rengeteg appot kipróbáltam, ahol listákat lehet írni, de messzemenően a kézzel írt listám volt a leghatékonyabb. Nagyon jó érzés lehúzni a listáról a már elvégzett feladatokat, mintha minden egyes kihúzott feladat egy érem lenne, amit elnyersz. Viszont nagyon fontos, hogy a listára csakis olyan dolgokat írj fel, amiről tudod, hogy biztosan el tudod végezni, mert ellenkező esetben rossz élmény lesz, hogy nem tudtad elvégezni a teendőidet, és ez pedig csak demotiválni fog. Még egy tipp, hogy akkor írd meg ezeket a listákat, amikor legmotiváltabbnak érzed magad. Nekem ez általában az előző este. Amikor megírom a kis teendő listám, mindig izgatottan kelek fel másnap, hogy mennyi szuper és hasznos dologgal fogom tölteni a napomat.

Kezd kicsiben!

Egy másik nagyon hasznos dolog, hogy az is megkönnyíti a dolgot, ha nem a legnehezebb feladattal kezded. Ez lehet bármi, a legegyszerűbb dolog is a listádon, ha elvégzed ezt a feladatot, máris jobban érzed magad és motiváltabb leszel, valami összetettebb, időigényesebb feladatra. Persze ez azt is jelenthetni, hogy egy nagyobb feladatot osztasz szét több kicsire, mondjuk, egy 10 oldalas beadandóból írsz aznap kettőt, vagy éppen megírod a vázlatát, vagy valami ilyesmi.

Kelj ki az ágyból!!!

Amióta az eszemet tudom, mindig is az ágyamban fekve tanultam, de be kell valljam, nem túl hatékony módszer. Amennyiben mindenképp ragaszkodsz az ágyadhoz, inkább tanulj az ágyon ülve, mert egyébként az ágy kényelmessége és melegsége segíthet a motiváltságban. Ha úgy érzed, hogy kezd elveszni a motiváció, akkor válts pózt, vagy ülj át a nappaliba, vagy egy másik szobába.

Időlimit

Az időlimit is fontos kulcs a motiváltsághoz. Amikor tudod, hogy a rendrakásra fél órát szántál, akkor igyekszel minél gyorsabban, de mégis hatékonyabban elvégezni azt a feladatot. Fontos, hogy a dolgaid között mindig szánj egy kis szünetre is időt, mert pihenni is kell ám!

Számolj be másoknak a feladataidról!

Azt vettem észre, hogy amikor elmesélem valakinek, hogy miket kell aznap csinálnom, akkor egyrészt motiváltabb maradok, másrészt pedig, ha elfelejtem, akkor biztos lesz valaki, aki emlékeztet.

Jutalmazd meg magad!

A kedvenc módszerem arra, hogy motivált maradjak. Gyakran előfordul, hogy csak akkor engedek meg magamnak egy-két dolgot (például egy jó kis felsőt 😉 ), ha már valami feladatomat megcsináltam, így jutalomként élem meg és legközelebb is szívesebben tanulok meg mondjuk egy anyagot, ha tudom, hogy utána valamit vehetek magamnak!

Remélem, hogy segítettem nektek egy kicsit, ha éppen elvesztetek a rengeteg teendő között, leginkább motiváltság hiányában! J Higgyétek el, ha egyszer elkezditek nincs megállás!