László Bence, a BGE Pénzügyi és Számviteli Karának hallgatója, az ún. Team Academy képzésben vesz részt. A képzés, amely a valódi üzleti életre készíti fel a diákokat és nagyon családias környezetben zajlik. Bence szerint olyan, mint egy vidám osztálykirándulás. Olvass tovább a részletekért!

Mesélj egy kicsit magadról!

László Bence vagyok, a BGE-PSZK Gazdálkodási és menedzsment szakos hallgatója. Egy aktív tartalomfogyasztó, a világot látni akaró és nagyokat álmodó ember. Szabadidőmben szeretek olvasni, zenélni, valamint sorozatokat nézni. Ha van időm és megtehetjük a barátaimmal, akkor elutazunk valahová, legyen az egy balatoni kiruccanás vagy akár egy tengerparti aktív pihenés.

Miért döntöttél a továbbtanulás, és végül a BGE mellett?

Már kiskoromban tudtam, hogy ki akarok lógatni egy diplomát a falamra, azonban ennyire specifikus érdeklődésem akkor még nem volt, viszont azt tudtam, hogy az üzleti élet vonz. Alapvetően reál beállítottságú vagyok, így a számok mindig is közelebb álltak hozzám, mint egy eposz, vagy egy komplikáltabb vers elemzése. Így jelentkeztem a közelemben lévő PSZK Gazdálkodási és menedzsment szakára, ami (mint később kiderült) tökéletes hely volt ahhoz, hogy megtanuljam az üzleti élet alapjait. Elmagyarázták, hogy mi az a számvitel és betekintést nyertem a közgazdaságtan alapjaiba. Ami számomra még egy indok volt a BGE mellett, az a specializációm, a Team Academy adta lehetőségek, ugyanis esélyem nyílt egy vállalkozóbarát környezetben kihasználni az egyetem nyújtotta előnyöket.

Jól hangzik a Team Academy. Ez egy egyedülálló lehetőség a BGE-n, mit jelent pontosan?

Ez egy specializáció, amit a Gazdmen (Gazdálkodási és menedzsment) szakosok választhatnak a BGE-n a negyedik félévet követően. Gyakorlatilag csinálunk egy vállalkozást, és ezen keresztül megtanuljuk egy vállalkozás gyakorlati működtetését A-tól Z-ig. Team coach-ok és külsős mentorok segítségével felépítünk egy valós üzleti modellt, ahol egy terméket vagy szolgáltatást értékesítünk létező piacokon. Itt nem áll meg a történet, mivel az egyéb könyvelési és jogi problémákat is mi magunk oldjuk meg a szerződések elkészítésétől a számlák kiállításáig. Plusz kidolgozzuk az ügyfelekkel, vevőkkel történő kommunikációt, menedzseljük a külső és belső problémákat. Mindezt egy nagyon támogató és családias környezetben.

Sok sulin kívüli programot is szervezünk együtt. Így olyan, mintha egy jó hangulatú osztálykiránduláson lennénk, miközben saját cégeinket vezetjük. A képen az egyik Team Academy-s  eseményünkön, a ‘Go to the forest and maybe back’-en készítünk épp vacsorát. Mi jobban jártunk, mert ezalatt a többiek takarítottak vagy fát vágtak. 🙂

Nem semmi. Ez elég jó alap az iskola utáni karrierhez is….

Igen, persze nem mindenkinek lesz ez a későbbi munkahelye, de ismerek jó néhány olyan már végzett hallgatót, aki az itt alapított vállalkozásából él vagy legalább projekt szinten továbbvitte azt. A Team Academy arról szól, hogy létrehozunk egy jól menő bizniszt, és megtanuljuk rentábilisan működtetni azt. Az itt szerzett gyakorlati tapasztalat bármely más cégnél megállja a helyét.

Akkor te nyilván vállalkozó szeretnél lenni…

Tulajdonképpen már az egyetem legelején vállalkozni kezdtem, befektetéseket értékesítettem mint egyéni vállalkozó. Ezt másfél évig csináltam suli mellett, majd néhány barátommal megalapítottuk az első cégünket, ahol online marketinggel és az elmúlt 1 évben már brandépítéssel is foglalkozunk. Mivel eközben többen is még tanulunk, az iskola hozzáállása és a szakirányom támogató környezete is sokat segített abban, hogy egy nagyon szuper évet zárjunk. Valamint tavaly novemberben a szakma is elismert minket, ugyanis a Magyar Marketing Szövetség kitüntetett minket egy Marketing Diamond díjjal, Brandépítes kategóriában.

Gratulálok! Milyen egyéb támogatást kapsz az egyetemtől?

A BGE folyamatosan támogat, hiszen bármikor tudok tanácsot kérni egy hozzáértő tanáromtól vagy ki tudom kérni több sulitársam véleményét, akik hallgatókként már nagy cégeknél dolgoznak. És itt nemcsak adózással vagy könyveléssel kapcsolatos kérdésekre gondolok, hanem szervezetfejlesztési és akár ügyfélszerzési-technikákra is.

Mit tanácsolsz a most felvételizőknek?

Szerezzenek be minél több infót az adott egyetemről, nézzenek utána, hogy mire számíthatnak, olvassanak cikkeket. Beszéljenek ottani hallgatókkal, és kérjék ki a véleményüket az adott szakról. Arról is, hogy milyen a közösség és mennyire összetartó a társaság, mivel egy nehezebb helyzetben sokkal könnyebben veszi az ember az akadályokat úgy, ha vannak olyan sorstársai, akikben megbízhat. Akárhova adják be a jelentkezésüket, biztos, hogy nem lesz egyszerű, de jó csapatban könnyebb elviselni a vizsgaidőszak nehézségeit is. 🙂

És ami a legfontosabb: menjenek el a gólyatáborba!

Képzéseinkről és nyílt napjainkról tájékozódj itt! A jövőd itt kezdődik!