Ahhoz, hogy felkészülj egy dolgozatra, egy vizsgára, vagy az érettségire, bizony elkerületetlen, hogy a könyveid felett gubbassz és tanulj. Ha olyan vagy mint én, akkor te is jól tudod, hogy milyen sok nehézséggel jár az, amikor rengeteg mindent kell a fejünkben tartani úgy, hogy később azt a tudást papírra is tudjuk vetni…Hoztam ezért pár tippet, amiket, ha megfogadsz, nagyban megkönnyíti majd a felkészülést!

  1. Szedd szét!

Az első dolog, amit ajánlanék, hogy ne ömlesztve az egész anyagot próbáld bemagolni! Szedd szét témakörökre, órákra lebontva, vagy, ahogy jónak látod, a lényeg, hogy egy kissé tematizáld valahogy. Ez egy jó kiindulópont lesz a kezdéshez.

  1. Prioritás!

Ha részekre szedted a tanulnivalót, jöhet a fontossági sorrend. Ha több tárgyra kell készülni, vagy egy tárgyra több témakörből, akkor mindig azt hagyd utoljára, amit a legegyszerűbbnek találsz, vagy esetleg már valamennyire tudod a tartalmát. Amivel legjobban szenvedni fogsz, azzal kezdj! Így egyrészt az agyad még friss, nyitott új dolgokra, nem sokalltál még be, másrészt, ha a nehezén túl vagy, onnan már minden könnyebb!

  1. Határidők!

Tudod, hogy mikor lesz vizsga, mikor lesz órád, mikor írtok témazárót, így mindig időben fel tudsz készülni, ha te is akarod! Döntsd el, hogy melyik nap, mikor és mennyit tanulsz, és ezeket mindenképp tartsd be, nehogy elcsússz! Ha valamit nem sikerült aznap megtanulnod, akkor tedd át egy olyan napra, amikorra kevesebbet, vagy könnyebbeket hagytál!

  1. Egyéb tippek…
    • Ne vidd túlzásba! Az agyad egy idő után elfárad, így feleslegesen fogsz görcsölni felette. Tanulj naponta kb. 2 órát, így hatékonyan tudsz majd felkészülni.
    • Ellenőrizd magad! Vagy valaki mást is megkérhetsz, hogy kérdezzen ki. Az egyik legjobb módja annak, hogy megtudd, valóban sikerült-e mindent megtanulnod.
    • Aludd ki magad! Mindenképp aludd ki magad a teljesítés előtt! Nagyon fontos, mert mit sem ért az egész, ha fáradtan és dekoncentráltan vizsgázol.