Ha izzadó tenyérrel és összeszorult gyomorral vársz a sorodra a megmérettetések előtt, neked szól ez a cikk! Olvasd el, és te leszel a prezentációk, nyelvvizsgák, állásinterjúk királya/királynője 😉

Nem is gondolnád, mennyi mindent árul el rólad a testbeszéded. Persze, én is tanultam nyelvtanon, hogy egy beszélgetés résztvevőinek lábfeje a társaság középpontját jelentő ember felé fordul, és hogy a keresztbe tett végtagok a zárkózottság jelei. Most azonban ennél többről van szó.

Biztosan előfordult már veled, hogy kezet fogtál valakivel, és az alatt a néhány másodperc alatt megállapítottad, hogy az illető jó eséllyel önbizalomhiányos, visszahúzódó esetleg túlságosan magabiztos, vagy egyszerűen határozott. Amikor látsz valakiről egy képet, sok következtetést vonhatsz le anélkül, hogy ismernéd a személyt vagy a fotó készítésének körülményeit. Ha az illető lehajtott fejjel, karba tett kézzel, a térdeit átölelve ül, valószínűleg szomorú. Az alábbi kép szereplői pedig jól érzik magukat, boldognak tűnnek:

Fogadjunk, hogy arra viszont még te sem gondoltál, hogy nemcsak másokra van hatással a testbeszéded, hanem saját magadra is. Bizony, például a testtartásoddal tudod befolyásolni azt, hogy hogyan érzed magad – Amy Cuddy szociálpszichológus ezzel kapcsolatban végzett kutatásokat. És itt el is érkeztünk a címben jelzett „magabiztosság két perc alatt” részhez.

Egy kísérlet résztvevőit megkérték, hogy vegyenek fel bizonyos testtartásokat két percig. Az egyik pozíció gyengeséget, a másik hatalmat sugárzott. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy mennyire van hatással egy adott póz arra, hogy hogyan érzik magukat az alanyok. Az eredmény meglepő: ezek a gyakorlatok a befolyásolják a hormonszintet, így a közérzetet is.

A legközelebbi vizsgád előtt próbáld ki te is a „hatalmi pózolást”: vonulj el valahova, például a mosdóba, a karjaidat emeld fel és tartsd V alakban két percig. Valahogy így (bár a helyszín itt jóval idillibb, mint egy mosdó):Ezek után sokkal magabiztosabban ülhetsz a vizsgáztatók elé – vagy akár a barátod vagy barátnőd szülei elé az első találkozáskor 🙂 

A cikk Amy Cuddy előadása alapján készült. Ha érdekel a teljes verzió, ide kattintva meghallgathatod angolul, vagy elolvashatod akár magyarul is.