Egyre népszerűbb szak a pszichológia azzal együtt, hogy nagyon magas a felvételi ponthatára.

Engem kamaszkorom óta érdekelt a pszichológia. Szabadidőmben ilyen témájú könyveket olvastam, így amikor be kellett adnom a jelentkezési lapomat egyértelmű volt, hogy ez a szak fog első helyen szerepleni.

Mik voltak a tapasztalatim?

Nagyon szerteágazó a téma és sok olyan dolgot, meg kell tanulni amit közvetlenül nem használunk a terápiás munka során. Bár bölcsész szak és sokan pont azért jelentkeznek rá, hogy többet ne kelljen matekozni, a statisztika miatt mégis sokat kell számolni.

Akkor választd ezt a pályát, ha szeretsz tanulni, mert a jó pszichológus is holtig tanul. Az alapdiplomával viselkedéselemzővé válsz, a mester diplomával nyered el az okleveles pszichológus képesítést. Itt általában nem áll meg a tanulás, érdemes tovább menni és szakpszichológusi vizsgát tenni. Emellett érdemes további módszerspecifikus képzésekre járni, mint pl. családterápiás képzés vagy pszichodráma képzés. Másik lehetséges irány a kutatói pálya. Ebben az esteben a doktori tanulmányok felé érdemes indulni.

Elhelyezkedési esélyek: A szakképzéshez, már elvárják, hogy pszichológusként dolgozz. Klinikai szakirányon nehéz a helyzet, mert a korházakban nincs elég státusz. Sokan kezdik iskolapszichológusként vagy gyermekotthonoknál helyezkednek el.

Meg szokták kérdezni, hogy hol jobb elhelyezkedni magánban vagy állami intézménynél. A kettő nem zárja ki egymást. A pszichológusoknak általában rugalmas az időbeosztásuk, így az állami intézményben folytatott munka mellett bele szokott férni a magán praxis is.

A pszichológus munkája arról szól, hogy terápiát tart?

A pszichológusok az egyéni pszichoterápia mellett számos más dolgot is csinálnak. Sokan tartanak tréninget, csoportos önismeretet. Sokan dolgoznak közülük HR területen, kiválasztásban, fejlesztésben, pl. személyiség tesztekkel mérik a jelentkezőket.

Mire figyelj: A pszichológus a lelkével dolgozik, így azt is karban kell tartani. Ezért járnak szupervízióra, amikor egy szakemberrel megbeszélhetik azokat az eseteiket, ami megérintett őket lelkileg vagy esetleg elakadtak benne. Pszichológusként általában nem az élet napos oldalával találkozunk, hanem azokkal az emberekkel, akiknek valamilyen problémája van. Azt mindenkinek magának kell felmérnie, hogy ő mit bír el, mennyire viseli meg egy-egy nehéz sorsú ember története.

Nehéz a pszichológiáról általánosságban beszélni, de azt gondolom, hogy annak való ez a pálya, aki nem rest tanulni és úgy érzi, hogy egy- egy komolyabb beszélgetés, a segítés élménye fel tudja tölteni. Aki őszinte érdeklődéssel tudja hallgatni az embereket és adott esetben háttérbe tudja helyezni saját magát.

Ha érdekel a pszichológus lét érdemes megnézned a következő videót.