Nem lehet elég időben elkezdeni! … Szokták mondani, és ebben az esetben egyet is kell, hogy értsek, hiszen a karrierépítés az, amit szerintem minél előbb elkezdjük, annál jobb és a jövőbeni éned is meg fogja köszönni neked!

Előfordult már, hogy valaki rengeteg tanulás után is a Mekiben dolgozott, amivel szintén semmi probléma, de ha te ezt elszeretnéd kerülni, akkor fogadd meg ezt a pár tippet, és nincs mitől félned!

Ne késlekedj!

Egy nagyon gyakori félreértés, hogy karriert építeni, csak egyetem alatt, vagy után lehet. Ez a helytelen tanács akár jövőbeli lehetőségeidbe is kerülhet. Ha tudod, hogy milyen területen szeretnél továbbtanulni, akkor kezdj el, minél előbb olyan helyeket keresni, ahol besegíthetsz és elsajátíthatod akár az alapjait is a szakmának. Például, az újságírónak készülő diákoknak javasolnám, hogy keressenek állást egy nyomdában, vagy vállaljanak be szerkesztőségi recepciós munkát, így ha nem is annyira kötődik az újságíráshoz az egész, a nevedet már ismerni fogják és valami azért biztos rád ragad az ott töltött idő alatt.

Bővítsd és fejleszd a tudásod!

Azoknak a diákoknak, akik több területen is tapasztaltabbak, könnyebb dolguk van a karrierépítésben. Lehet, hogy amit te esetleg haszontalannak tartasz, még előnyödre válhat. A cégek olyan embereket keresnek, akik széleskörű tudással rendelkeznek. Keress különböző mini tanfolyamokat, amiket később büszkén írhatsz majd az önéletrajzodba!

Légy gyakornok!

Nehogy megfeledkezzünk az egyik legfontosabb dologról, a gyakornokságról! Semmi sem győzheti le a szakmai tapasztalatok. Válaszd ki a megfelelő helyet, sok helyen már középiskolában is elkezdheted a gyakornoki időt. Keress elsősorban kisebb, helyi cégeket, ahová nagy valószínűséggel fel fognak venni, vagy a családi és baráti körben esetleg kérdezz meg pár embert, hátha valahova be tudnak juttatni. Ha pedig jól teljesítesz egy jó ajánlólevéllel vagy akár egy állásajánlattal fejezheted be az itt eltöltött időt.

Habár az én válaszom arra, hogy „mikor kezdjem?” teljes mértékben tegnap lenne, de ne feledd, hogy soha nem késő belevágni! Lehet, hogy egy kicsit keményebben kell majd dolgoznod az álommunkáért, de jobb később, mint soha!