Két Stanford-i oktató kezdte el alkalmazni a Design Thinking szemléletet – magyarul tervezői gondolkodást- a karrier tervezéshez. Sok hallgató fordult hozzájuk azzal a problémával, hogy mihez kezdjenek miután elvégezték az egyetemet. Végül olyan népszerű lett a Tervezd meg az életed kurzusuk, hogy már nem csak egyetemisták akartak rá jelentkezni. Így született meg a magyarul is megjelent “Tervezd meg az életed” könyv.

Miben hoz újat a már ismert karrier tippekhez képest?

Ebből mutatok be pár elvet, amit te is alkalmazhatsz, amikor a jövődről gondolkodsz!

Kezdjük a hozzáállással:

Légy nyitott és érdeklődő!

Általában azokról a foglalkozásokról tudunk a legtöbbet, amit a hozzánk közelállók dolgoznak. Pl. a szüleink. Viszont rengeteg izgalmas szakma van még a világon. Ezek közül sok olyan, ami első ránézésre csábítónak tűnik számodra, de ha kipróbálnád, rájönnél, hogy nem neked való. Sokan belefutnak ebbe a problémába és éveket, vagy akár egy egész életet áldoznak arra a pályára, amiben nem érzik jól magukat.  Ezt elkerülendő kérdezz!

Lehet, hogy gyermek korod óta Indiana Jones kalandos életére vágytál, de ha elbeszélgetnél egy történelem professzorra, hogyan zajlik egy napja és, hogyan jutott el odáig, hogy egyetemi oktató lett, lehet, hogy nem adnád be a jelentkezésedet töri szakra. Az ellenkezője is előfordulhat, hogy Indiana Jones életét egy hétig  se bírnád és, szívesebben üldögélnél az árnyékos könyvtárban.

A gyerekek még őszinte kíváncsisággal tudnak kérdezni. Ne veszítsd el ezt a fajta kíváncsiságot és merj kérdezni azoktól az emberektől, akiknek érdekel a munkája, életstílusa! Inkább ismerd meg most a szakma szépségeit és buktatóit! Keress egy olyan embert az ismeretségi körödben, aki már most abban a pozícióban, élethelyzetben vagy munkaterületen van, amiben egyszer te is szeretnél lenni! Ő már végigjárta azt az utat, amire te is rá szeretnél lépni. Ezért hasznos tapasztalatokkal szolgálhat arról, mire számíthatsz. Így reálisabb képet kaphatsz arról, hogy vállalod-e azt a pályát!

Folyt köv. 😉

Link a könyvhöz: https://bookline.hu/product/home.action?_v=_&type=22&id=289344

Tudj meg többet a szerzőktől: https://www.youtube.com/watch?v=SemHh0n19LA