Előző bejegyzésünkben már szó volt róla, hogy mi köze a tervezői gondolkodásnak a karrier építéshez. Ezt a gondolkodást nem csak akkor érdemes elsajátítanod, hogyha designer szeretnél lenni vagy startupper. Bár a módszertant először ezeken a területeken alkalmazták, két egyetemi oktató adaptálta pályaorientációra is. Ennek alapelveiből mutatok be párat:

Kísérletezz! Próbáld ki magad!

A tervezők általában nem egy ötletet találnak ki egy-egy problémára, hanem legalább 3-4-et. Ezután mérlegelik különböző szempontok alapján, hogy végül melyiket fogják kidolgozni és megvalósítani. A könyv szerzői szerint nem csak egy utunk lehet, amiben kiteljesedhetünk, hanem több féle életútban is sikeresek lehetünk. Tehát a karrierépítés lényege nem az egytelen helyes megoldás megtalálása. Rajtunk múlik, hogy melyiket választjuk! Életünk során ez módosulhat, vagy eljöhet az az idő, amikor ki szeretnénk próbálni valami mást.

Keress olyan nyári munkát, közösségi szolgálatot, gyakornoki lehetőséget, amiben kipróbálhatod azokat a területeket, amik érdekelnek! A puding próbája az evés!

„Tesztelj” több féle dolgot és, csak akkor fektess bele több időt és energiát, ha tényleg tetszik! Ne a munkádat, vagy az egyetemet kelljen otthagyni több év kemény munka után!

Számos olyan munkakör van például, amiről nem is gondolnánk, hogy számítógép előtt kell végezni, mivel már sok munkafolyamatot digitalizálnak. Hajlamosak vagyunk általánosítani, hogy egy informatikusnak nem kell személyesen jól kommunikálni, de pl. egy informatikai vezetőnek képesnek kell lennie csoportot vezetni. Ezeket a belső infókat, akkor tudod meg, ha kipróbálod, hogy egyáltalán bírod-e az irodai munkát, vagy ha emberekkel kell bíbelődnöd nem csak gépekkel.

Egy nyári munkára vagy önkéntességre tekinthetsz úgy, mint egy prototípusra, amin kipróbálhatod a legfontosabb funkciókat. Ha tetszik, tovább finomíthatod, módosíthatod, javíthatod a tesztelés során felmerült hibákat, vagy elvetheted és építhetsz egy másikat.

Folyt köv. 😉

Link a könyvhöz: https://bookline.hu/product/home.action?_v=_&type=22&id=289344

Tudj meg többet a szerzőktől: https://www.youtube.com/watch?v=fkvIwq7oxzM