Gyere, járjuk körül, miről szól a nemzetközi tanulmányok alapképzés!

A felvi.hu szerint a következő területekhez fognak kapcsolódni az óráitok, ha ezt a szakot választjátok:

  •         általános társadalomtudományi ismeretek és kompetenciák [közgazdaságtan, jogi alapismeretek, filozófia, politológia, szociológia, történelem (modern magyar és egyetemes történelem) informatika]
  •         módszertani és készségfejlesztő ismeretek (statisztika, társadalomstatisztika, kvalitatív, kvantitatív módszertan, szaknyelvi gyakorlatok)
  •         a nemzetközi tanulmányokhoz kapcsolódó szakmai ismeretek, pl. nemzetközi politika, nemzetközi jog, Európai Unió, nemzetközi gazdaságtan

 

Ezekhez adjuk hozzá, hogy minimum két nyelvvizsga szükséges a diploma megszerzéséhez, amiből egynek szaknyelvinek kell lennie. Így már láthatjuk is, hogy olyan szakembereket képeznek ezek a szakon, akik végzés után átlátják a külkapcsolatok rendszerét, a pénzügyeket, alkalmazni tudják a különböző tárgyalási technikákat, ismerik az Európai Uniót, emellett pedig magas szintű nyelvtudással rendelkeznek.

De milyen munkakörökben lehet elhelyezkedni egy nemzetközi tanulmányok alapszakos diplomával? A felvi.hu szakmatérképe szerint legtöbben projektasszisztensként, projektmenedzserként kezdenek, de többen dolgoznak köz- vagy külpolitikai elemzőként, nemzetközi kapcsolatok szakértőként, nemzetközi koordinátorként, kutatóként. Vállalhatsz munkát többek közt nemzetközi intézményeknél, minisztériumokban, uniós szervezeteknél, hírügynökségeknél is.

Ha érdekelnek a nemzetközi ügyek, szeretsz idegen nyelvet tanulni, és szívesen mélyednél el az EU-hoz kapcsolódó ismeretekben és a statisztikában egyaránt, lehet, hogy ez a neked való szak!

Felhasznált oldalak: tovabbtanulok.blog.hu; felvi.hu