Eleged van abból, hogy nem tudod eldönteni, mi számodra a megfelelő szak? Szorít a határidő, de az annyi információ halmozódott a fejedben, hogy képtelen vagy dönteni? Kösd össze a kellemeset a hasznossal, tölts ki egy pár tesztet a pályaválasztással kapcsolatban! Így ki tudod zárni azt, hogy mi nem érdekel biztosan, ami fél siker lehet. Ráadásul ha nem tudod eldönteni, hogy humán, vagy reál beélítottságod van, akkor a tesztek után ezt már biztosan tudni fogod!

 A középiskolám évemet szinte végig a Felvi.hu-n töltöttem, hiszen rengeteg hasznos tanácsot olvastam, információt megtudtam. Ha még nem fedezted fel az oldal előnyeit, akkor jobb később, mint soha, böngéssz! Ezen a linken találod meg a teszteket: https://www.felvi.hu/felveteli/palyaorientacio/onismeretiteszt. A regisztráció után egy csomó ingyenes pályaorientációs tesztet találsz, aminek segítségével jobban megismerheted önmagad. Ne feledd, a szakok kiválasztásának határideje február 15, de ne parázz, van aki, az utolsó napon hozza meg a jó döntéseit!

A középiskolás éveimben azt vettem észre, hogy a sűrű beosztás miatt nagyon monotonná váltak a napjaim, és az időmet sokszor nem azzal töltöttem, amivel szerettem volna. De várjunk csak! Az iskola zsúfolt beosztása miatt honnan tudjuk, hogy mi az amit élvezettel tudnánk csinálni? Ebben a korban annyi változás megy végbe rajtunk, és a környezetünkben, hogy már nem is tudjuk követni a fonalat.

A következő tanácsom az, hogy egy kicsit mélyülj el magadban, és gondolkozz el azon, hogy mi tenne a legjobban boldoggá. Kreatív munka, jogi pálya, a marketing világa? Egy kiválasztott szak is megannyi lehetőséget rejt magában, hiszen aki végez az egyetemen, nem ugyanazon a munkahelyen fog dolgozni! Mindenki máshol tud kiteljesedni, de az egyetem közben úgyis kiderül, hogy merre orientálódik a figyelmed és az életed!

Végezetül, nyugi! Tudom, a középsuliban állandóan azt hallgatod, hogy ezen múlik az életed. De egy kicsit nézz magadba, beszélj a közeli ismerőseiddel, családtagokkal és kérd ki véleményüket. Fontos, hogy csakis olyan döntést hozz meg, ami a Te álmaid segítik elő!