Sokat hallani az idősebb generációtól, hogy nekünk milyen jó, mert az ő idejükben nem volt ennyi lehetősége a fiataloknak. Ilyenkor nem gondolnak bele, hogy a túl sok lehetőség is bénítóan tud hatni.

Bármilyen ellentmondásosan is hangzik könnyebb választanunk 2 lehetőség közül, mint mondjuk 10 közül.  Egy kutatásban azt vizsgálták, hogy mikor fogy több lekvár. Egyik héten kiraktak 6-7 féle lekvárt, a következő héten pedig 24 félét. Többen megálltak a 24 féle lekvár előtt, mégis több fogyott, amikor csak 6 féle közül kellett választani. Szóval a túl sok választási lehetőség nem ad igazi választási lehetőséget, inkább csak elbizonytalanít.

Ezért ha túl sok a lehetőség érdemes őket, csoportosítani, párat kizárni és max. 5-7 alternatívára leszűkíteni, mivel ennyit tud az agyunk kezelni egyszerre.

Na jó de, mi van ha az 5 lehetőség közül pont a rosszat választjuk?

Ismered a mit együnk ma ebédre dilemmát? Pizzát vagy hamburgert? Gyakori válasz erre, hogy nekem mindegy. Majd mikor a másik fél választ, hogy jó akkor legyen pizza, akkor jövünk rá, hogy mi mégiscsak hamburgert ennénk. Szóval így ki tudjuk ugrasztani a nyulat a bokorból és lehet, hogy már tudjuk is a választ csak még nem tudatosult bennünk. Amíg meg nem kell döntést hoznunk, addig nem is biztos, hogy tudjuk, hogy valójában milyen érzést vált ki belőlünk. Tetszik vagy nem?  Érezni fogjuk.

Nem érdemes csak a józan eszünkre hallgatni egy döntés meghozatalánál, mert ami ennél is fontosabb, hogy hogyan érezzük magunkat tőle. Mennyire tesz minket az boldoggá.

Ha viszont meghoztunk egy döntést, bízzunk benne, hogy jól döntöttünk és engedjük el a többi lehetőséget. Ha nem jönne be, akkor majd változtathatunk rajta. Ha el tudjuk engedni a többi lehetőséget, jobban fogunk tudni örülni és elégedettebbek leszünk azzal az eggyel, amit választottunk.

Szóval beszélhetünk itt különböző ételekről, de ami a lényeg, hogy ez nincs másképp az életünkben hozott nagy döntések esetén sem. 24 szak közül is nehezebben választunk, mint 5 vagy 6 közül.

Ki akarunk-e menni külföldre tanulni vagy dolgozni? Lehet, hogy csak akkor tudjuk meg a választ, amikor valaki más akarja eldönteni, hogy menjünk vagy maradjunk.

Térképezd föl a lehetőségeket, legyen egynél több alternatívád, de aztán döntsd el melyiket választod és utána ne tépelődj azon, hogy mi lett volna ha a másikat választod!