A többnyelvűek tudják: egyáltalán nem lehetetlen akár 8 idegen nyelvet beszélni. De hogyhogy nem unják meg? Olvasd el, és minden kiderül 🙂

Lýdia Machová poliglott, azaz több idegen nyelven beszél – jelenleg éppen a nyolcadikat tanulja. Angol nyelvű TED Talkjában elmondja, hogy annyiszor kérdezték már a hatékony tanulás titkáról, hogy úgy döntött, utánajár: mi a közös a többnyelvűekben és hogyan tudnak akár 8-10 nyelvet elsajátítani?

Egy poliglott embereknek szervezett rendezvényen találkozott hozzá hasonló nyelvfanatikusokkal, akik megosztották vele saját tapasztalataikat.

A találkozón részt vett Benny, aki már évek óta vezeti Fluent in 3 Months című blogját. A története egyes részletei talán neked is ismerősek: 11 évig tanult írül, 5 évig németül, mindezek ellenére 20 éves korára csak angolul tudott beszélni.

Úgy döntött, spanyolul már a lehető leghatékonyabban fog megtanulni: kiköltözik Spanyolországba hat hónapra, nyelvtanfolyamokon vett részt, minden nap új szavakat és kifejezéseket tanult, vagy átismételte a korábbiakat. Az eredmény: semmi. Benny fél év után sem haladt a spanyollal. Aztán egy rendezvényen összefutott egy férfivel, aki minden vendéggel más nyelven beszélgetett. Tőle hallotta azt a tippet, ami mindent megváltoztatott számára. Válassz egy nyelvet, kezdd el beszélni és ne félj hibázni!

 

Ez a módszer annyira bevált, hogy Benny azóta folyékonyan beszél spanyolul, franciául, olaszul, németül, portugálul és eszperantóul, és társalgási szinten tud mandarinul, hollandul, írül, és még amerikai jelnyelven is. További 12 nyelvvel, köztük a magyarral is megpróbálkozott! Mindezt úgy, hogy az adott országban élt néhány hónapot, és már az első napon beszélgetni kezdett ottani lakosokkal. Eleinte persze rengeteget hibázott, de nem bánta, mert gyorsan haladt, és nagyon sok új embert ismert meg így, akik szívesen segítettek neki – ezáltal az önbizalma is nőtt.

Kevesen vannak olyan helyzetben, akik egy az egyben követhetik Benny példáját, de nem is kell pontosan ezt csinálnod, hogy eredményeket érhess el. Ha megteheted, hogy nyáron néhány hétre elutazol abba az országba, amelyiknek a nyelvét beszélni szeretnéd, mindenképpen tedd meg ezt, de akár itthon is kereshetsz olyanokat, akiknek anyanyelve az adott nyelv.

Érdekel, hogy Benny hogyan boldogult pl. a cseh, a klingon, és az arab nyelvekkel? Itt érheted el az élménybeszámolókat és a videókat.

A cikk második részében további trükköket tudhattok meg Lýdia beszélgetései alapján.