A közoktatási rendszerből legkorábban 16 évesen szabadulhat az ember, de nem biztos, hogy erre kell gyúrni. Jobb, ha arra készülsz, hogy egész életedben fogsz tanulni. Remélem ezzel nem ijesztettelek meg. J

Az utóbbi években egyre inkább tendencia, hogy az emberek többet tanulnak. Egyre hosszabb ideig maradnak bent az oktatási rendszerben. Van, aki egyszerűen kedvtelésből is tanul, és egyfajta szabadidős elfoglaltságnak tekinti.

A kulcs abban rejlik, hogy könnyebb olyat tanulni, ami érdekel és te választod. Ezért válhat szabadidős tevékenységgé. Persze nem elhanyagolható motivációs tényező az sem, ha a tanulás eredményeként több pénzt kereshetsz.

Egyre inkább elmosódnak a határok a munka és a tanulás között, hiszen már az egyetemen kaphatsz olyan feladatot, ami sokkal inkább munkára hasonlít, mint tanulásra. Ilyen lehet egy projekt feladat, vagy a gyakorlat, amit nem is az oktatási intézményben kell végezni, hanem valamilyen cégnél szervezetnél. Ha duális képzésbe jelentkezel, akkor végig meg marad a kettősség, hogy félig tanulsz félig dolgozol. Nem csak iskolába jársz, hanem a munka helyeden is tanulsz.

Ma már egyre elterjedtebb az élethosszig tartó tanulás koncepciója, a Life Long Learning. Ez azt jelenti, hogy nem elég egyszer letudni a sulit, hanem életed során törekedned kell arra, hogy rendszeresen fejleszd magad. Mivel a szakmák, szakterületek is annyira gyorsan fejlődnek így a tudás is elavul.

Lehet, hogy a munkahelyeden lesz lehetőséged képezni magad, de elképzelhető, hogy te magad érzed, hogy szükség van a tudásod frissítésére és beiratkozol valamilyen továbbképzésre. Persze az is lehet, egyszerűen szeretnél valami újat tanulni, esetleg szakmát váltanál.

Szóval érdemes megszeretni a tanulást. Megérezni benne a fejlődés, a növekedés élményét.

Milyen továbbképzésekre számíthatsz a munkád során?

-Lehetnek belső tréningek, amik kis csoportban zajlanak

– Mikor bekerülsz egy új munkahelyre ott is tanulással kezdesz. Van ahol ez szervezett formában zajlik és valahol az egyik kollégád fogja elmagyarázni hogy mi lesz a feladatod és hogy működik a szervezet.

– e-learning keretében: egyre elterjedtebbek a vállalati szférában és az önművelődésben is. Ezeknek az az előnye, hogy nem kell órára járni, hanem a saját időbeosztásod szerint tanulhatsz. Ehhez csak számítógépre vagy okos eszközre és internetre van szükséged, na és persze időre J

– A coaching már határ területe a tanulásnak, hiszen ebben az esetben egyén támogatásra, fejlesztésre számíthatsz, minden esetre bölcsebb leszel tőle. Ilyen fajta fejlesztésre inkább vezetőként számíthatsz, mint pályakezdőként.

– Az is lehet, hogy a munkahelyed valamilyen külső tanfolyamra fizet be, mert szükség van rá a munkádhoz