Profi vagy, ha igeidőkről van szó, vagy inkább a szókincs az erősséged? Bármelyik táborba is tartozol, itt megtalálod a neked való nyelvvizsgahelyet!

Legtöbben valószínűleg angolból szeretnétek vizsgát szerezni, így most ennek a lehetőségnek néztem utána az ismertebb központokban. Jó hír, hogy több vizsgaközpontban is változtattak a szabályokon: míg 2016-ig az írásbeli és a szóbeli résznél külön-külön minimum 60%-ot kellett elérni a sikeres komplex (írásbeli+szóbeli) vizsgához, most már elég, ha a kettő átlaga eléri ezt a százalékot. Tehát ha 52%-os írásbelit tesztek, de a szóbeli 68%-ra sikerül, akkor az átlag 60%, ami sikeres vizsgát jelent. A készségenként elérendő minimum azonban nem változott: a sikeres vizsgához pl. hallás utáni értésből és íráskészségből egyenként meg kell szerezned minimum 40%-ot (a nyelvhelyességi részre ez nem vonatkozik). Ha ez nincs meg, akkor más feladatrész hiába húzná fel 60%-ra vagy afölöttire az átlagot!

Euroexam

Az országszerte 35 városban 62 vizsgahellyel rendelkező központ tesztjei viszonylag sok időt vesznek igénybe, de ha nem a szívetek csücske a nyelvtan, ezt érdemes választanotok! Ha egy barátoddal mész, jó hír, hogy kérhetitek, hogy együtt szóbelizzetek. Ha külföldi munkavállalásban vagy továbbtanulásban gondolkodsz, fontos tudni, hogy 2018 augusztusától a Euroexam C1-es nyelvvizsgája a UK Naric által elismert (a brit kormány nemzetközi vizsgák elismerésével megbízott szervezete). Tanulmányozd át a mintavizsgát, hogy kiderítsd, ez lesz-e a nyerő. A weboldalon ingyenes online vizsgafelkészítő tanfolyamot is találsz.

Cambridge

Az egyik legnépszerűbb vizsga, világszerte több millióan teszik le évente. Hátránya, hogy csak komplex vizsga tehető, az árak pedig elég magasak: a középfokú vizsga közel 50 ezer forint. Érdekesség, hogy egyes időpontokban számítógépes vizsga is letehető – a legtöbb központban még papír alapúak a tesztek. Óriási előnye, hogy sok országban elfogadják egyetemek és vállalatok is, illetve For Schools nevű feladatsoraik témái pont nektek lettek kidolgozva. Egy ilyen feladatsor található ezen az oldalon, ahol részletesen megtalálod az egyes feladattípusokat is.

BME Nyelvvizsga

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem nyelvvizsgaközpontja 27 városban van jelen, tehát nem csak a fővárosban tehető vizsga. Egy- és kétnyelvű vizsgát is tehetsz – utóbbi azt jelenti, hogy fordítás is van a feladatok között, az egynyelvű pedig csak angolul zajlik. A vizsgaközpont weboldalán mintafeladatsort is találsz.

ECL

Egy élő szótár vagy, kisujjból megy a szövegértés, de a nyelvtannal nem vagy kibékülve, akkor ez lesz a neked való vizsga! A weboldalukon nemcsak mintafeladatok vannak, hanem a lehetséges témaköröket is felsorolják. Érdemes átböngészni, hogy mire számíthatsz.

Origó

Az egykor hírhedten nehéz vizsgát mára átalakították, de ha bizonytalan a nyelvtanod, inkább ne ezt válaszd. Ide akkor jelentkezz, ha kétnyelvű vizsgát szeretnél tenni, azaz felkészültél a fordításra, mert egynyelvű vizsgára nincsen lehetőség. Sokak szerint ez továbbra is nehéz vizsga, viszont van olyan munkaadó, aki biztosan előnyben részesít, ha „origós” bizonyítványod van. Ha kíváncsi vagy, milyen feladatok várnak rád, kattints ide!

A cikk írása során az angoltanárok.com oldal cikkét használtam fel

A cikk írása során az angoltanárok.com oldal cikkét használtam fel.