Ha egyetemi vagy főiskolai tanulmányaidat még nem kezdted el, bizonyára elgondolkodtál azon, hogy az oktatók miben lesznek mások, mint a középiskolai tanárok. Avagy ha jól jönne egy kis gyorstalpaló arról, hogy hogyan viszonyulj a leendőbeli tanáraidhoz, összegyűjtöttem egy pár “tudnivalót”.

Jobb félni, mint megijedni

Amikor elkezdtem az egyetemet, több felsős diák ajánlotta nekem a http://www.markmyprofessor.com/ oldalát. Itt Te le tudod csekkolni, hogy hogyan “értékelik” a diákok az egyetemi oktatóikat, bár figyelembe kell venni, hogy sokszor a rosszindulat vezérli az értékelőket. Utánajárhatsz, hogy milyen követelményei vannak a tanáraidnak, és esetleg hogyan vágódhatsz be náluk. Én mindig az aktuális félév elején rákerestem az oktatóimra, majd egy kis füzetbe kiírtam, hogy mit érdemes tudni róluk. Például ki az, akinek lazább követelményei vannak, és ki az, akinél teljes koncentrációra lesz szükség az összes óráján. Persze mindig érhetnek meglepetések, de a legfontosabb, hogy pozitívan állj a tanárokhoz, és légy felkészült! Ez a kis kémkedés az “alapja” mindennek, hiszen előre meg tudod nézni, hogy mire számíthatsz.

Intelligencia a köbön

Ne feledd, az oktatóid már rengeteg tanulmányt írtak a kutatói területükről, sok éven keresztül tettek azért, hogy Téged taníthassanak, tehát légy tisztelettudó, és állj rendelkezésére, ha szüksége van a segítségedre. Találkoztam már olyan tanárral, aki amióta az eszét tudja, kutatói tevékenységeket végzett, de mégsem tudta, hogy az Excelben hogyan kell egy kört szerkeszteni. Ezzel arra akarok célozni, hogy merj Te is kérdezni, és hozzászólni az órákhoz, hiszen az a cél, hogy tanuljatok egymástól és kiegészítsétek a tudásotokat.

Élj a lehetőségekkel

Minden tanár az első órán elmondja az adott félévre vonatkozó követelményeit. Itt fontos, hogy jegyzetelj, mert hidd el, nem fogod megjegyezni, pláne ha sok órád és új tanárod lesz. Ha a bejárás ellenében kapsz megajánlott jegyeket, vagy legalábbis előnyöd származik az óralátogatásokkal, mindenképpen használd ki! Félév végén büszke leszel magadra, hogy kibírtad azt a rengeteg fárasztó órát, cserébe könnyebb lett a vizsgaidőszakod. Ugyanez vonatkozik arra, ha valamilyen plusz elfoglaltságot jelentő programot szervez a tanár, például múzeum, szerkesztőségi látogatást. Nagyon fontos, hogy nem csak az órai anyaggal tesznek többé téged, hanem a személyes tapasztalatok is. Értékeld a tanárod igyekezetét, légy interaktív a programokat, és órákat illetően!