A múltkori taktika után most megnézünk egy újabb példát arra, hogy hogyan teheted szórakozássá a nyelvtanulást 🙂

Az előző részben (hivatkozás) Benny történetével ismerkedhettünk meg, aki elutazott egy adott országba, és már az első napon elkezdett azon a nyelven beszélni, hogy minél életszerűbben megtanulhassa azt. De mi van akkor, ha nem tudsz vagy nem szeretnél utazni?

A brazil Lucas évekig tanult angolul, de eredménytelenül. Mikor oroszul szeretett volna megtanulni, egy igazán eredeti ötlet alapján kezdte: felvett Skype-on orosz embereket, és írni kezdett nekik. Lefordította oroszra, hogy „szia”, majd ezt elküldte egyiküknek.

Az illető visszaköszönt, majd megkérdezte, hogy „hogy vagy?”. Lucas ezt lefordította és megértette, aztán már ezt írta a második beszélgetőpartnernek: Szia! Hogy vagy?. Az erre kapott választ bemásolta az első partnernek, és így tovább. Ahogy Lýdia is mondja, így tulajdonképpen a két idegen beszélgetett egymással anélkül, hogy tudtak volna erről. Az eredmény: Lucas 10 év és több módszer kipróbálása után már 11 nyelven beszél folyékonyan.

Lýdia a saját példáját is megosztja velünk: ő egyik kedvencét, a Harry Pottert olvasta spanyolul, amikor pedig németül kezdett tanulni, Jóbarátokat nézett. A könyvet és a sorozatot is jól ismeri, így tudta, miről van szó, még ha eleinte egy szót sem értett egyikből sem. A második-harmadik évadra aztán egyre többet értett meg a párbeszédekből.

 

Egy hasonló módszert próbáltam ki én is: angolul néztem sorozatokat, de magyar felirattal. Később a feliratot angolra állítottam, majd néhány hónappal később teljesen el is hagytam. Óriási élmény volt, amikor egy részt már anélkül meg tudtam nézni, hogy megállítottam volna szótárazás miatt!

Abszolút tudom ajánlani a Született feleségeket: izgalmas, fordulatos, és szépen, érthetően beszélnek benne, nincs túl sok szleng (mint pl. a sitcomokban) és szakkifejezés sem (pl. kórházban, rendőrségen, bíróságon játszódó sorozatok). Ennek köszönhetően megspóroltam az alapfokú nyelvtanfolyam árát, és egyből a haladó csoportba kerültem, pár hónappal később pedig gond nélkül megszereztem a középfokú nyelvvizsgát.

Ha a sorozatokat nem szereted és nincs időd olvasni, a zenehallgatás (és dalszövegfordítás) is remekül működik, vagy nézhetsz interjúkat, beszélgetős műsorokat, hallgathatsz TED előadásokat – utóbbi rendszeres házi feladat volt az egyetemi nyelvgyakorlat órákra. Bármilyen módszert is választasz, a legfontosabb, hogy élvezd, és szórakozás legyen a nyelvtanulás!