Minden életszakasznak megvan a maga kihívása. A kamaszkor nagy feladata az identitásunk megtalálása.

Na jó de, hol keressük?

Az identitás tulajdonképpen azt jelenti, hogy kik is vagyunk valójában, milyen embernek valjuk magunkat. Már kiskorunkban megtanuljuk, hogy fiúk vagyunk-e vagy lányok? A szüleink gyerekei vagyunk stb. Kamaszkorban viszont át kell gondolnunk, hogy milyen erkölcsi értékeket tartunk fontosnak? A fiúkat vagy a lányokat szeretjük? Milyen szakmát akarunk választani? Melyik pártra fogunk szavazni? Milyen eszmékben, ideológiákban hiszünk?

De igazából valahol ott kezdődik ez az egész folyamat, hogy milyen zenét hallgatunk? Milyen stílust képviselünk? Milyen színűre festjük a hajunkat? Kik a barátaink?

Ezekkel tulajdonképpen értékrendszerek közül is választunk.

De nem olyan egyszerű a választás, hiszen rengeteg a lehetőség és egy kicsit mindegyikből csipegetnénk. Ez, van akinek gyorsabban megy valakinek lassabban. Van, aki több mindent is kipróbál és utána dönti el, hogy melyiket is érzi magáénak, és van, aki nem tud választani…

Ilyenkor sok szülő ki van akadva, hogy tegnap rocker volt a gyerek ma már diszkós… Ez nem új keletű probléma. Ők is voltak fiatalok és valószínűleg ők is keresztülmentek ezen.

Addig nincs is baj ezekkel a szereppróbálgatásokkal, amíg nem sodorjuk magunkat vagy másokat bajba. Mivel ilyenkor még alakul az identitásunk, nem érdemes most elhamarkodott döntéseket, hozni, aminek később súlyos következményei lehetnek. Ilyen lehet pl. egy elhamarkodott tetkó is, amit lehet, hogy már a jövő héten megbánunk.

Meddig tart ez a keresgélés?

Ez a folyamat egyre jobban elhúzódik. Pl. Az egyetemi évek alatt még sokat fejlődik a szakmai identitásunk.

Persze az életünk során még sok olyan helyzet elé fogunk kerül, amikor át kell gondolunk, hogy kik is vagyunk valójában. Ilyen lehet egy új munkahely, pozíció vagy akár amikor új szerepeink lesznek pl. szülők, nagyszülők leszünk.

Ezt az életszakaszt az identitás keresés időszakának hívják, de szerintem kifejezőbb, ha azt mondjuk, hogy az identitásunkat inkább magunknak kell kialakítani, összerakni azokból az elemekből, amikkel azonosulni tudunk. Ha ez nem történik meg, akkor marad az összezavarodottság és keresgélés. Ha viszont sikerült megtalálnunk az identitásunkat, akkor fogjuk önazonosnak érezni magunkat, ami átsegít minket a bizonytalan helyzeteken is és stabil önbecsülést ad.