Szekér Mátyás idén januárban végzett a BGE KVIK-en. Háta mögött 1 év szakmai tapasztalat Amerikában, zsebében a diploma, és épp most indította útjára saját vállalkozását. Amerikai gyakorlata első napján az étteremből elküldött egy érdeklődőt, mert nem volt szabad hely – kiderült később, hogy a tulajdonost kosarazta ki. Ilyeneket és sok egyéb tapasztalatát is megosztja velünk Matyi a lenti cikkben ☺ 

Honnan jöttél és merre indultál az egyetemi éveid alatt?

A középiskolát egy német kéttannyelvűben végeztem, így szerencsére a 4. év végén már egy nyelven stabilan tudtam, beszéltem. Mivel németül érettségiztem, így az emelt szintű nyelvi érettségi mellé kaptam egy felsőfokú nyelvvizsgát is. Ebből következik, hogy az egyetem alatt már csak az angolra kellett fókuszálnom. 

Sajnos korábban nem sikerült kimondottan megszerettetni velem ezt a nyelvet a tanáraimnak, de az egyetem alatt már kedvet kaptam a tanulásra – hála a jó tanároknak –, de éreztem, hogy ez nem elég. Többek között ez is egy nagy lökés volt ahhoz, hogy kimenjek először Amerikába.

Ezek szerint többször is jártál Amerikában?

Igen, két alkalommal. Először 2017 nyarán, majd 2018 februárjában fél évre, ez volt a szakmai gyakorlatom. A BGE állásbörzéjén, a Karrier Napon találkoztam a Resort Leaders-szel. Ők kifejezetten nyári munkák és szakmai gyakorlatok szervezésére „szakosodtak”, mindezt külföldön. Akkor még csak messziről nézegettem őket, gondolkoztam a lehetőségen. A párom volt az, akitől végül megkaptam a végső löketet, mert ő elhatározta, hogy kimegy nyárra Amerikában dolgozni. Így én is vettem a bátorságot, és elhatároztam, hogy kimegyek vele – először csak nyárra, aztán sokkal több lett belőle.

Hiszen végül a szakmai gyakorlatodat is „kint” töltötted…

Bizony! Már az első alkalommal azért mentem ki Amerikába, hogy a mélyvízbe bedobjanak, és rá legyek kényszerítve arra, hogy angolul kommunikáljak nap, mint nap, mindenkivel. Rengeteget segített, a nyelvtudásom hatalmasat fejlődött. Nem mellékes haszna volt az is, hogy a nyár alatt megkeresett pénzből utána utazni tudtam Amerika szerte. 

Az élmények meggyőztek, így a féléves szakmai gyakorlatomat Arizona állam Sedona városában töltöttem el, az Enchantment Resort-ban!

A Resort Leaders hogy segíti a külföldi szakmai gyakorlat leszervezését? 

Ha aláírsz velük egy szerződést, akkor garantálják, hogy elhelyeznek a képességeid alapján a neked leginkább megfelelő helyen, megszervezik a ki- és visszautat, intézik a vízumot, stb. 

Mik voltak a feladataid a gyakorlat alatt? 

Sok minden! Voltam például felszolgáló és host is, utóbbi esetben kezeltem az éttermi foglalásokat, fogadtam a vendégeket, a helyükre kísértem őket. Ez volt a szerencsém, hiszen a vendégek mindenről és mindig kérdeznek – folyamatosan beszélgetni kellett velük, amitől a beszédkészségem, a problémákhoz való hozzáállásom is rengeteget fejlődött. 

A kint eltöltött idő alatt megtanultam, hogy sosem szabad nemet mondani… Persze a tanulópénz mókás volt; az egyik első munkanapomon odajött hozzám egy úr, hogy szeretne leülni az étteremben. Mivel csak előre foglalásokkal dolgoztuk, ezért mondtam, hogy jöjjön vissza később – csak miután elküldtem, tudtam meg, hogy ő a tulajdonos.

24 éves korodra gyakorlatilag egy évet leéltél már Amerikában. Jó döntésnek tartod, hogy külföldi gyakorlat mellett döntöttél? 

Igen, mindenképpen. Legfőképp az angol miatt, de a kapott szakmai tudás, szemlélet teljesen más, mint amit itthon tapasztalok.

Kint mindenki pozitív, és igyekeznek az alkalmazottakon keresztül is ezt kommunikálni a vendégek felé. Nincs megoldhatatlan helyzet, a vendégek az elsők, mi vagyunk értük. Ez a vendéglátásban és a szállodaiparban igazán fontos.

Persze, szempont volt a fizetés is. Amennyire rálátok mindkét országra e kérdésben, úgy gondolom, hogy körülbelül a 6-7-szeresét keresheti meg az ember egy hónap alatt a magyar szakmai gyakorlatos átlagbérnek. 

Összességében, véleményem szerint, aki teheti, menjen külföldre, de ne csak az anyagiak motiválják, az ugyanis nagyon változó (hely, pozíció és sok egyéb tényező befolyásolja), viszont a megszerezhető tudás, a tapasztalati bázis és a kapcsolatépítés miatt mindenképpen megéri.

Ha jól tudom, te már kamatoztatod is a megszerzett tudást és „javakat”, hiszen hazatérted után saját vállalkozásba kezdtél.

Igen, bár legelőször azon voltam, hogy itt hagyom az országot jobb karrier és több pénz reményében, mivel nem találtam olyan lehetőséget, ahol az albérlet, megélhetés és a diákhitel fizetése mellett a jövőmre is félre tudtam volna rakni. 

Egy nemzetközi találkozón ismerkedtem meg a céggel, lehetőséggel, amellyel most foglalkozom. Tudtak egy olyan jövőképet mutatni, ami miatt érdemes volt itthon maradnom Magyarországon. 

Jelenleg „utazási élményspecialista” vagyok, a mottóm pedig az, hogy „utazz 4-5 csillagos szállodákba 2-3 csillagos áron”. Ezen a gondolaton továbbhaladva építem most a saját vállalkozásomat, itthon, de nemzetközi vonalon is szeretnék majd továbblépni vele.

Miről szól pontosan ez a vállalkozás?

Egy olyan online foglalóportált kínálok, ahol ugyanúgy, mint például egy nemzetközileg is híres kék-sárga honlapon, le lehet foglalni a nyaralásokat. Azzal a különbséggel, hogy az ember beszerzési áron utazik jobb feltételekkel és minőségi garanciákkal.

+1 jótanács?

Ha valaki kimegy Amerikába dolgozni, legyen az szakmai gyakorlat, vagy nyári diákmunka, akkor mindenképpen használja ki a lehetőségeket! Ne csak az anyagiak és a megszerezhető tudás szempontjából, hanem az élmények és az utazás terén is. Menjetek, fedezzétek fel, mert olyan hihetetlen dolgok és helyek vannak ott, amik páratlanok!

Ízelítő az amerikai kalandokból: https://www.facebook.com/watch/?v=2766020523622211

Képzéseinkről és nyílt napjainkról tájékozódj itt! A jövőd itt kezdődik!