Érezted már egy kicsit bepánikolva magad, hogy honnan kéne tudnod, hogy mi akarsz lenni, amikor még azt sem tudod eldönteni, hogy mit szeretnél enni reggelire? Igen? Nyugi, én is!

Csak hogy kicsit beavassalak titeket az én sztorimba, röviden elmesélem, hogy én hogyan lettem ma egy modellügynök és YouTube vlogger. Teljesen szimpla általános iskolába jártam, semmi különös, ezért bárhova jelentkezhettem, ami érdekelt. Elénk rakták akkor még azt a nagy könyvet, ami tele volt iskolákkal… de őszintén, nem hiszem, hogy abból a könyvből bárki is inspirációt nyerhetett volna, elég unalmas volt, ezért elkezdtem megkérdezni az ismerőseimet, hogy ők hova jártak. Egy nagyon jó barátom testvére mesélt nekem egy vendéglátós iskoláról, ahol ő nagyon jól érezte magát, ezért természetesen 14 évesen úgy gondoltam, hogy rendben, akkor ez nekem is jó lesz! Anyukámék, mivel nagyon jól ismernek, rögtön tudták, hogy a vendéglátás biztos nem nekem való, viszont nagy szerencsémre ebben az iskolában indult idegenforgalmi képzés is. Eltöltöttem ott jó hosszú 5 évet, nyelvi előkészítős kéttannyelvű osztályban. Viszont amikor egyetemre kellett jelentkezni, megint nagy dilemmába kerültem, mert úgy éreztem, hogy nem, a turizmus valahogy mégsem az én utam… Így jelentkeztem kommunikáció és média szakra, mert nagyon vonzott a média világa és hát… ha egy valamit, beszélni, azt nagyon tudok. Egyetem mellett elvégeztem természetesen egy idegenvezető OKJ-t is, mert hát miért ne, ha már van egy turizmus végzettségem, dobjuk meg valamivel… de igazából jelenleg eszem ágában sincs egyiket sem használni. Az egyetem alatti szakmai gyakorlatnak köszönhetően megismertem nagyon sok értékes embert, akiknek ma a munkáimat köszönhetem. Rájöttem, hogy a média világában való elhelyezkedéshez rossz iskolát választottam, viszont időközben arra is ráeszméltem, hogy nagyon szívesen gyártok saját tartalmat, így létrehoztam egy saját YouTube csatornát. A kommunikációs diplomám pedig nagyon jól jön most, mint modellügynök, hiszen nagyon sok olyan helyzetet kell megoldanom, amihez szükség van jó kommunikációs képességre.

Na, de… hogy nektek ne kelljen így lavírozni az iskolák között, mint nekem, íme, pár tipp, hogy hogyan találd ki, hogy mi szeretnél lenni:

  1. Tölts ki teszteket!

Tudom ez így elsőre elég badarságnak hangzik, de ha nem is tetszik, amit ezek a tesztek kihoznak, legalább már azt tudni fogod, hogy mit nem szeretnél csinálni.

  1. Vállalj nyári munkát!

A nyári munka nem csak azért jó, mert lesz egy kis saját pénzed, hanem azért is, mert így több szakmába is bele kóstolhatsz, ha szeretnéd.

  1. Tegyél fel magadnak kérdéseket!

Ilyenekre gondolok: Szeretnél egész nap egy irodában ülni? Szeretnél kreatívkodni? Szeretnél segíteni?  Írd össze magadnak és máris kialakul egy kép a fejedben az álom szakmádról.

És ne aggódj, az életben hibázni is kell, szóval, ha elsőre nem találod el a hozzád illő szakmát, ne félj, sosincs késő belekezdeni abba, amivel igazán foglalkozni szeretnél.