Ha most kezded az egyetemet vagy a fősulit, akkor ezek a tippek biztosan hasznosak lesznek Neked. Olyan praktikákról olvashatsz, amik nekem is beváltak az egyetemi éveim alatt, és megkönnyítették az iskolakezdés nehézségeit.

 Hány füzetet vegyél?

Biztos hozzá vagy szokva, hogy a középiskolában minden tantárgyhoz külön füzetet vegyél, de az egyetemen erre nem lesz szükség. Elég, ha beszerzel egy nagy alakú spirálos füzetet, majd minden tárgy jegyzetelésénél új oldalt kezdesz. Ha pedig szeretnéd egyben látni az adott tárgyhoz kapcsolódó jegyzetet, akkor dátumozd fel az írásaidat. Ha pedig kitéped a lapokat majd összetűzöd, kronologikus sorrendben lesznek. Így külön „füzetet” készíthetsz a jegyzeteidből, esetleg hozzátűzheted a tanári jegyzetet is, majd kezdődhet a tanulás!

Mire figyelj az első órákon?

Minden első órán a tanár elmondja a kimeneti követelményeket, és hogy mire lehet számítani a vizsgákon. Ezeket érdemes leírnod, hiszen tapasztalatból mondom, hogy nem fogsz emlékezni rá később. Ha esetleg vannak olyan feladatok, amelyek megkönnyítik a jegyszerzésed, mindenképpen jegyezd fel! Az is fontos az első órán, hogy hol foglalsz helyet a tanteremben. Érdemes a padsorok közepén leülni, és az első 5-6 sorban maradni. Ha nem bújsz el, és figyelsz, a tanár meg fog jegyezni Téged.

Megéri jegyzetelni?

Rögtön le is lövöm a poént: akkor is érdemes jegyzetelni, ha a tanár feltölti az anyagot a közös sulis felületre. Általában a tanár által feltöltött anyagok hosszúak, nehezebben érthetőek, mert sok szakszót tartalmaznak, így a saját jegyzeteidet olvasva könnyen eligazodsz majd a témában. Az írásodat olvasva be fog ugrani minden, ami az órán elhangzott, így ha felkészülsz a vizsgára, csak át kell nézned őket!

Lehet kutakodni?

Kötelező! Nekem nagyon sokat segített az, amikor utánanéztem a tanáraimnak egy erre alkalmas felületen, a markmyprofessor.com oldalon. Itt le tudod csekkolni, hogy milyen véleménnyel vannak a diákok a leendő tanárodról. Azt is meg tudod nézni, hogy milyen nehéz teljesíteni a követelményeit. A felsőbb évesek véleményét is érdemes meghallgatni, hiszen nagyobb tapasztalattal rendelkeznek. Én készítettem egy listát az adott félévre vonatkozóan a tanáraimról, így fel tudtam készülni arra, hogy mi vár rám. Ha az értékelés azt mutatja, hogy szigorú tanárod lesz, ne aggódj. Jegyzetelj, válassz jó ülőhelyet, figyelj, mint egy kisangyal és minden rendben lesz!

Végül, de nem utolsó sorban: élvezd a sulis éveidet, szerezz sok barátot, ismerkedj, menj el minél több közös programra! Az egyetemi évek gyorsan elszállnak, használj ki minden percet!