Bartha Álmos a Külkereskedelmi Karon végzett, és szerinte élete legjobb döntése volt, hogy az egyetem alatt Shanghaiban töltött egy félévet. Itt 22 országból érkezett társaival életre szóló barátságot kötöttek. Álmos a QuizNight megálmodója, és azt tanácsolja, hogy senki ne hagyja ki az egyetemet, mert ezek messze a legjobb évek!

Mennyire volt egyértelmű döntés a számodra, hogy tovább tanulsz egy egyetemen? 

Soha nem volt kérdés, de nagyon vacilláltam egy műszaki menedzsment szakon, mert a gimi utolsó két évében egy megújuló energiával foglalkozó cégnél dolgoztam és azt gondoltam, hogy szükségem lehet olyan jellegű tudásra. Mindenki lebeszélt róla, mert az a képzés akkoriban még gyerekcipőben járt és azt mondták, hogy se nem műszaki, se nem közgáz, egyiknek se jó igazából.

A nyelvek miatt a Külkereskedelmi Karon a nemzetközi gazdálkodás szakot második helyen jelöltem meg – már akkor is jó hírű volt.

Most mivel is foglalkozol pontosan?

Ma már csak kvízmester vagyok. Az egyetem alatt kezdtem el ezt, mint hobbit csinálgatni és elfelejtettem abbahagyni. Korábban dolgoztam tanácsadóként energetikai és menedzsment témákban, de a QuizNight.hu túlnőtte ezeket, nincs időm mással foglalkozni.

Külföldön is voltál, és onnan jött a vállalkozásod ötlete is? Mesélj róla…

A legjobb abban, hogy a Külkerre jártam, az volt, hogy kínaiul tanulhattam. A második évet kint töltöttem Shanghai-ban, ami életem egyik legjobb döntésének bizonyult. Azért mentem ki, hogy kínait tanuljak egy egyetemen. Való igaz, hogy a nyelvtanulásban is nagyon sokat haladtam, de így visszagondolva, ez lett végül a legkevésbé érdekes, legkevésbé meghatározó része annak az évnek. Egy nagyon nemzetközi város, nagyon nemzetközi csapatába kerültem be, az osztályomba 29-en 22 országból érkeztünk. Volt köztünk onkológus Mauritiusról, fogász Zambiából, víruskutató Tanzániából, marketing szakos hallgató az USA-ból, újságíró Indiából, építőmérnök Algériából és olajmérnök Kanadából. Miattuk tanultam meg rendesen angolul. Volt már ugyan felsőfokú nyelvvizsgám az egyetem elkezdése előtt is, de nyelvtudásom sokat fejlődött. Rengeteget tanultunk egymástól arról, hogy mi a fontos, mik az értékek, miért érdemes élni. A mai napig kapcsolatban vagyunk, tudunk egymásról, sokaknak az esküvőjén is voltam.

A suli mennyire segített a kiutazásban?

Segített volna, mert rengeteg ösztöndíjas lehetőség volt, de én türelmetlen voltam és egy rokoni-baráti kapcsolatnak hála nem kellett megvárnom, amíg rám kerül a sor, már az első év után kimehettem. Szerencsére nagyon könnyen elintézhettem mindent kintről, a tanulmányi osztály megdöbbentően segítőkész volt. Sok ismerősöm jutott ki más országokba azóta is a sulival. Legyen akár Európa az Erasmussal, akár távol-kelet, mindenkinek nagyon ajánlom a külföldön töltött évet.

Mit tanácsolsz a diákoknak?

Azt, hogy az egyetemi éveket ne hagyjátok ki. A gólyatábortól kezdődően messze a legjobb éveitek lesznek, a vizsgaidőszakban megtanuljátok kezelni a terhelést, ami egy vállalkozás sikerességéhez is elengedhetetlen. Rengeteg ismerőst, barátot fogtok találni. Elsőre talán furcsa lesz egy olyan közegbe belecsöppenni, ahol mindenkinek hasonló az érdeklődési köre, mint tied. A tanáraid is szívesen segítenek, még cégekhez, ismerős szervezetekhez is beajánlanak.

Aki  vállalkozni akar annak azt tanácsolom, hogy hajrá, ne várj túl sokat azzal, hogy belekezdj. Suli alatt nem kell még izgulnod a járulékok befizetésén, a KATA is csak 25000 Ft/hó. Lesz időd elkezdeni, felépíteni valamit. Legrosszabb esetben az is lehet, hogy mire végzel, rájössz, hogy inkább máshogy építesz karriert, nem neked való a vállalkozói lét.

Képzéseinkről és nyílt napjainkról tájékozódj itt! A jövőd itt kezdődik!