Ötödiktől már a diákok nagy része találkozott azzal a fogalommal, hogy pályaorientáció. Biztosan te is voltál már nyílt napon, céglátogatáson, pályaválasztási vásáron, sokszor hallhattad is a környezetedtől, hogy „Mi szeretnél lenni? Hova fogsz jelentkezni? Mivel akarsz foglalkozni?” Összefoglalva: a pályaorientáció ezekre a kérdésekre keresi a megoldást, tehát azt tudjuk, hogy mire való a pályaorientáció, viszont arról már egy kicsit kevesebb az információnk, hogy milyen módszerek állnak a rendelkezésünkre a standard dolgokon kívül.  

Ismerjétek meg egy picit közelebbről a pályaorientáció működését. Ez nem egy egyszeri esemény, hanem egy hosszú folyamat eredménye. Fontos tisztában lenni azzal, hogy a pályaorientáció az önismeretre épül.

A reális énkép kialakítása tartalmazza azt a tudást, hogy milyen készségekkel, képességekkel rendelkezel, milyen tulajdonságaidat szeretnéd használni a leendő munkakör betöltésénél. Sokat segít, ha megkérdezed a környezetedet, hogy miben tartanak téged jónak, milyen embernek ismered. Nagyon fontos, hogy a tantárgyakból elért eredmények csak egy kevés részét tükrözik a valódi személyiségednek. 

Nem elhanyagolható a motiváció kérdésköre, hiszen csak te tudhatod, hogy téged mi motivál a legjobban – ez lesz a legnagyobb hajtóerő a munkád során.

Ha továbbmegyünk, a pályaismeret – tehát az információ szakmákról, iskolákról stb. – abban segít, hogy átfogóan látsd a munkaerőpiacot, a karrierutat és -lehetőségeket. Érdemes azt is figyelembe venni, hogy az adott pályán milyen szintű a túlképzés, vagy épp a hiányszakmák közé sorolható. A jövőtervezésben elsődleges, hogy a szakmai előrelépés lehetősége adott legyen és a saját céljaiddal összhangban tudd kezelni azt.  

A pályaválasztás nem egyszerű, de nem vagy vele egyedül! Több fórum, szakember is segítségedre van. Sok helyen találhatsz kérdőíveket, de fontos tudnod, hogy egy kérdőív alapján nem fogsz tudni megalapozott döntést hozni. Ezeket kezelheted úgy, mint a puzzle egy-egy darabkáit, hiszen közelebb visz a választáshoz, de nem alapozhatsz rá egy ilyen komoly döntést. A Nemzeti Pályaorientációs Portál  vagy a Felvi oldalán keresgélj pályaválasztással kapcsolatos kérdőíveket, mert ezek segíthetnek tisztázni vagy megerősíteni olyan dolgokat, amikben bizonytalan vagy. Szakemberek segítségével azonban tudatosan tervezve juthatsz el a számodra megfelelő szak kiválasztásáig. Pályaorientációs szakemberekhez és grafológusokhoz is fordulhatsz ezügyben: kérd az iskolában az osztályfőnököd segítségét.

Természetesen a környezetedben lévő, számodra fontos emberek véleménye is segítségedre lehet. Például a pedagógusaid, családod, testvéreid, barátaid, friss egyetemisták véleménye, tapasztalata lehet mérvadó.  

A mai tendenciák azt mutatják, hogy már nemcsak egyetlen szakmát választunk egész életünkre, hanem többször válthatunk pályát, és akár párhuzamosan végezhetünk többféle munkát. Éppen ezért az önismeretre épülő pályaválasztás a leghatékonyabb és legsikeresebb, hiszen ezen ismeretek segítenek az önálló döntéshozatalban.

A Budapesti Gazdasági Egyetem képzéseiről további információt ezen az oldalon találhattok!