Bár általánosítani sokszor nem szerencsés, de azzal, hogy eltérő típusú embereket különböztetünk meg, kapaszkodókat nyújthat mások és önmagunk megítéléséhez. Ha felismerjük a személyiségtípusok közötti különbségeket, jobban megérthetjük az emberek egymással való kommunikációját és környezetünk viselkedése mögötti indítékokat.

Mindegyik személyiségtípusra más-más viselkedésforma jellemző és mindegyikhez hasonló jellemvonások köthetők. Megvizsgálhatjuk mindegyik típus természetes jellemvonásait, erősségeit és gyengeségeit, valamint azt, hogy ránk melyik típus illik.

Nézzük hát! Első közelítésben négy személyiségtípust különböztethetünk meg két csoportra osztva. Vannak a kifelé forduló, azaz extrovertált személyiségek, mint a szangvinikus és a kolerikus, akik energikusak, aktívak, tevékenykedők. A másik csoportba pedig a befelé fordulók, azaz introvertáltak tartoznak, mint a melankolikus és flegmatikus, akik elmélkedők, gondolkodók, elemzők.

A szangvinikus életvidám, örökös optimista, lelkes típus. Igazi társasági lény, aki népszerű, és könnyen szerez barátokat. Jó a környezetében lenni, mert mást is felvidít. Gyakran elkalandozik, így a határidőkkel valamint a pontossággal hadilábon áll. Számadatokat ne várjunk tőle. Csordultig van energiával, legszívesebben állandóan menne valahová és természetes, hogy minden buliban benne van. Egyeseknek zavaró, hogy harsány, nem szégyenlős és szókimondó fajta.

A kolerikus határozott, erős, domináns személyiség. Született vezető alkat. Önálló, problémamegoldó, karakteres kiállású. Szereti a függetlenséget, mert nehezen viseli el a hibákat. Legalábbis ha mások hibáznak, mert ő tévedhetetlen, épp ezért nem bocsánatkérő fajta. Jó szervező és kiválóan irányít csapatokat. Nem szereti kifejezni az érzéseit, így másokkal szembeni érzékenysége is rendkívül alacsony. Nem érdeklik az emberek, és a kapcsolatok ápolása, kizárólag a végeredményre koncentrál.

A melankolikus mélyen gondolkodó, analizáló egyén. A tökéletességre törekvés legjobb példája. Szeret elég időt szánni a tevékenységeire, sőt még annál is többet. Nála a portörlés is tudományos alapossággal végzett cselekedet. Megbízhatón, lelkiismeretesen dolgozik, a kezei közül kiváló minőségű munkákat ad ki. Tehetséges, aki élen jár a kreativitásban. Kedveli az egyedüllétet és a csendet. Magasan szenzitív ember, aki számára az érzelmek meghatározóak. Amilyen mélyen képes szellemileg elmerülni, olyan érzékeny mások problémáira is. Pesszimista hozzáállással rendelkezik, a dolgokat inkább negatív oldalukról szemléli. Kritikus mások tekintetében, de önmagával szemben is számtalan bizonytalanságot táplál.

A flegmatikus végtelenül nyugodt és higgadt. Motiválni ugyanúgy embertelenül nehéz, mint kihozni a sodrából. A lassú víz partot most elvet követi, már-már lustának nevezhető. Csendes, kellemes és szellemes alak, még ha leledzik is benne önelégültség és aggodalmaskodás. A kényelem, a változatlanság vagy épp a felelősség nélküliség fontosak a számára. Ugyanakkor mindig megőrzi a pozitív beállítottságát, és kritikus helyzetben is hidegvérű, diplomatikus marad, elkerülve ezzel a konfliktust. Kellemes, barátságos ember, aki jó hallgatóság. Lehet rá számítani, lojális, hűséges személy. A társas életben inkább megfigyelő, mint aktív résztvevő.

Te már tudod, hogy melyik személyiségtípusba tartozol? Biztosan elgondolkodtál ezen, sőt besoroltad magad valahova. Ha még kíváncsi vagy, tölts ki pár tesztet, amiknek segítségével könnyebben eldöntheted a kérdést, sőt részletesebb választ kaphatsz.

Ez a teszt megmutatja, hogy milyen munka illik a legjobban hozzád a személyiséged alapján.

Itt egy érdekes személyiségteszt, ami részletesen leírja a rád jellemző tulajdonságokat, érdemes ezt is kitöltened!