Balázs Bence és Tóth Máté a GKZ elsőéves hallgatói, akikre nagyon büszkék lehetünk, hisz elsősként próbálkoztak a TDK versenyen való részvétellel és egyből az országos versenyre is továbbjutottak. Interjúsorozatunkban Balázs Bencét kérdeztük arról, hogy miért érdemes jelentkezni a versenyre.

Mi motivált abban, hogy részt vegyél a TDK megmérettetésen?

B.B.: Több egyetemista ismerősöm és családtag vett már részt korábban TDK-n, így nem volt kérdés, hogy én is megmérettetem magam. Tavaly elsősként ezt még egyedül nagy kihívásnak éreztem, ezért az egyik évfolyamtársammal közös pályamunkát készítettünk, mely a pontgyűjtő kártyák lélektanával foglalkozott. Azért választottuk ezt a témát, mert a konzulensünk felhívta a figyelmünket, arra, hogy olyan témát válasszunk, ami újszerű, aktuális és közel áll az érdeklődésünkhöz. A pontgyűjtő kártyák egyre inkább jelen vannak a fogyasztók mindennapjaiban, így mélyebben fel kívántuk tárni az emögött meghúzódó pszichológiai és marketing tényezőket saját primer kutatással alátámasztva, valamint bemutatni, hogy milyen átalakulás vár ezen rendszerekre a jövőben. Számos érdekességet fedeztünk fel, mint például szükség lesz a vállalatok CRM funkciójának és az érzelmi motívumok, élmények erősítésére, valamint reagálni kell a jövő fogyasztójának elvárásaira, igényeire.

 

 

Mit adott Neked a TDK verseny?

B.B.: A témához kapcsolódó tudományterületen mélyebb szakmai ismereteket szereztem, elsajátítottam a primer kutatás gyakorlati fortélyait. Megtanultam hogyan kell egy tudományos munkát logikailag, formailag elkészíteni, a forrásokat lehivatkozni. Emellett pedig fejlődött az elemző, a vizualizációs, prezentációs és kommunikációs készségem. Végül de nem utolsó sorban rengeteg új tudományos élménnyel gazdagodtam és sok új barátot, ismerőst szereztem. Büszkeséggel töltött el, hogy elsősként eljutottunk az OTDK-ra, ahol végzős egyetemistákkal, s már doktori képzésben résztvevő hallgatókkal versenyezhettünk, ezáltal rengeteg tapasztalattal gazdagodtunk, amiket remélhetőleg a jövőben is tudunk majd hasznosítani.

 Mi volt a kihívás a dolgozat megírásban?

B.B.: A legnagyobb nehézséget az jelentette, hogy életem első komolyabb pályamunkáját kellett összeállítanom, így szinte minden lépés újabb és újabb kihívás elé állított, de szerzőtársammal közös erővel és kitartással és konzulensünk folyamatos támogatásával léptük át a mérföldköveket.

Mit tanácsolnál azoknak, akik még csak szemeznek a TDK versennyel?

B.B.: Hitet önmagukban, kitartást, s azt, hogy időben álljanak neki, hisz színvonalas munkát csak így lehet készíteni. Emellett olyan konzulenst, mentort válasszanak, aki hisz bennük és támogatja őket a végletekig.