Sokan csak a kifogást keresik, amikor egy nehezebb tárggyal kell megküzdeniük a félévben. Azt hajtogatják, hogy nem jó a tanár, túl nehéz az anyag, és ezt úgysem értik meg. Hidd el, a kifogásaid nem fognak vigaszt nyújtani, amikor csúszol egy félévet, vagy akár egy évet. Éppen ezért készültem neked pár tippel, hogy hogyan legyél felkészültebb.

Először is, járj be az órákra!

Ha jó egyetemista vagy, akkor most biztosan csodálkozol, hogy ezt miért emelem ki. Pedig sokan már itt elbuknak azzal, hogy nem látogatják a nehéz tárgyak óráit. Az is elég, ha egy gyakorlati órán nem pótolod be az előző anyagokat, így lemaradsz a többiektől. Fontos, hogy képben legyél, és részt vegyél az órákon – bármennyire unalmasak és fárasztóak -.

Jegyzetelj, jegyzetelj!

A tanár szereti a saját idézeteit, mondatait visszahallani, vagy olvasni a számonkérések alkalmával. Ha úgy érzed, hogy amiről a tanár beszél az nagyon egyértelmű, és úgyis megjegyzed, akkor is írd le a füzetedbe. Sok minden történik miután hazamész és eltelik egy hét, nem fogsz emlékezni az eddig evidensnek hitt összefüggésekre. Írd le az összes számítást, és a tanár hozzáfűzéseit. Ezzel összefüggéseket gyártasz a füzetedben, és otthon már csak gyakorolnod kell.

Beszélj és figyelj!

A tanár sokszor „elszólja magát”, és megemlíti, hogy miket fog kérdezni a számonkéréseken. Figyelj oda az órákon, és nem érhet meglepetés. Az is fontos, hogy beszélgess a csoporttársaiddal, hiszen sok infót megkaphatsz tőlük. Ha a figyelmünk csökken, nem halljuk meg a fontos dolgokat, ezért óra után egyeztessetek az elhangzottakról. Miután segítitek egymást, mindig felkészültek lehettek, ami önbizalmat ad. Ez már fél siker!

+1: Jutalom és büszkeség

Mindenkinek van legalább egy mumus tárgy az életében, amiről azt gondolja, soha nem tudja megcsinálni. Azért elgondolkodik, hogyha mégis teljesíti, nagyon büszke lesz magára, és megajándékozza magát valamivel. Te akár minden egyes óra után megteheted ezt, hogy motiváld magad valamivel, például ebédelj a kedvenc helyeden. Fontosak az apró örömök, ne várj csodát magadtól, hiszen lassabban rázódunk bele a nehéz és logikátlan tantárgyakba. A végén, miután ott lesz a pipa és a jó jegy a tárgy mellett, légy büszke magadra, mert ez csakis a Te érdemed!