Dimény Zsuzsi, a BGE Külkereskedelmi Karának mesterképzésére jár. A diplomázás után újból nekivágott, hogy tovább bővítse látókörét, tudását, immáron angolul. Élmény volt számára az alapképzés, a tanulmányutak, egyértelmű volt, hogy a BGE-n folytatja, hiszen nemzetközi karrierről álmodik…

 

Mesélj magadról!

A Budapesti Gazdasági Egyetem Külkereskedelmi Karán tanulok, angol nyelven végzem a Nemzetközi Tanulmányok (NT) mesterképzést. 2019 júniusában végeztem itt alapszakon, majd diplomázás után egy kis „pihenőt” adtam magamnak a munkavállalás előtt. Egyrészt azért, mert belevágtam az angol mesterképzésbe,  ami alapjáraton nem jelentene számomra kihívást, de azért bele kell rázódni abba, hogy idegen nyelven tanulom a tárgyaim 100 százalékát. Másrészt be kellett megint ülni az iskolapadba, újabb kihívásokkal szembe nézni. De hamarosan munkát is szeretnék vállalni; 2020 januárjától szeretnék elkezdeni dolgozni a szakom profiljához kapcsolódó területen.

Miért döntöttél úgy, hogy folytatod a tanulmányaidat a mesterképzés keretében?

A nemzetközi tanulmányok alapszakon lehetőségem nyílt a nemzetközi kapcsolatok rendszerének megismerésére, elsajátítására és ezt a megszerzett tudást szeretném minél magasabb szintre emelni. Így a szakválasztás egyértelmű volt. A mesterképzéssel bővülnek a lehetőségeim is, könnyebben tudok majd elhelyezkedni a hazai és akár a nemzetközi munkaerőpiacon. A továbbtanulás mellett szólt az is, hogy szeretnék az Erasmus programban részt venni, hogy tovább bővítsem látókörömet és ismereteimet.

Akkor irány külföld?

Igen, nemzetközi karrierben gondolkozom, minél színesebb környezetben tudom elképzelni magam a jövőben.  Terveim között szerepel egy külföldi szakmai gyakorlat megpályázása, hogy megismerhessem egy nemzetközi szervezet, vagy akár az Európai Unió egyik intézményének működését. Nem titkolt terveim közé tartozik az is, hogy ha a gyakorlat után ezen intézmények valamelyikébe kapnék álláslehetőséget, azt biztosan nem utasítanám vissza.

Szeretek nyelveket tanulni és megismerni különböző kultúrákat. Szeretnék minél több tapasztalatot szerezni és szerintem ehhez elengedhetetlen, hogy a világ országait testközelből megismerjem.

Egyértelmű volt, hogy a BGE-n folytatod?

A kérdésre nagyon egyszerű a válaszom: igen. Az alapképzés során rengeteg élménnyel, tapasztalattal és tudással lettem gazdagabb, amelyek mind a BGE-hez köthetők. Nem csak a képzés kedves számomra, hanem a szakon tanító egyetemi oktatók is, és ez elég okot adott nekem ahhoz, hogy a mesterképzést is itt folytassam.

Mi volt a legmeghatározóbb élményed, tapasztalatod az alapképzésről?

Az alapképzés kapcsán először az a strasbourgi tanulmányút jut az eszembe, amelynek köszönhetően ellátogathattam az Európai Parlament strasbourgi székhelyére és részt vehettem egy díjátadón is. Nagy élmény volt, hogy az egyetemen tanultakat a gyakorlatban is láthattam. Hasonló tanulmányúton vettem részt 2019 decemberében is, de már mint mesterképzéses hallgató, amikor is Brüsszelbe utaztunk.

Tulajdonképpen ezeknek az élményeknek és tapasztalatoknak is köszönhető, hogy úgy döntöttem, folytatom a tanulmányaimat a mesterképzés keretein belül. A tanulmányút volt a legmeghatározóbb élményem, de az alapképzésen eltöltött 3 év is kedves emlék marad számomra. Szerencsésnek tartom magam, hiszen elsőre megtaláltam azt a képzést, amely érdekel, és szívesen tanulom.

Képzéseinkről és nyílt napjainkról tájékozódj itt! A jövőd itt kezdődik!