Tóth Máté és Balázs Bence a GKZ elsőéves hallgatói, akikre nagyon büszkék lehetünk, hisz elsősként próbálkoztak a TDK versenyen való részvétellel és egyből az országos versenyre is továbbjutottak. Interjúsorozatunkban Tóth Mátét kérdeztük arról, hogy miért érdemes jelentkezni a versenyre.

Mi motivált abban, hogy részt vegyél a TDK megmérettetésen?

T.M.: Meggyőztek, hogy remek tapasztalatszerzési lehetőségről van szó. Másrészt pedig egy TDK alkalmat ad arra, hogy igazi élvonalbeli kutatást végezzünk egy olyan témában, ami közel áll hozzánk. Szerzőtársammal, Balázs Bencével azért írtunk a pontgyűjtőkártyák lélektanáról, mert napjainkban óriási jelentőséggel bír az ügyfélélmény, kíváncsiak voltunk, a hűségprogramok e faktorra gyakorolt hatásairól.  Kutatásunk eredménye magáért beszél, visszatükröződnek a nemzetközi trendek: a fogyasztók személyre szabott ajánlatokra, hűségük megbecsülésére vágynak. Igaz, némi ellentmondást idéz elő az a tény, hogy a magyar vásárlók nem szívesen adják ki személyes adataikat, megnehezítve a perszonalizáció folyamatát.

Mit adott Neked a TDK verseny?

T.M.: A verseny kihozta belőlem azt a bizonyos pluszt: magabiztosan adtam elő, felemelő érzés volt. Mind szakmailag, mind személyemben rengeteget fejlődtem. Megtanultam már a szakdolgozatírás előtt, hogy hogyan kell jól felépített tudományos munkát készíteni. Ezért megragadva az alkalmat szeretnék köszönetet mondani konzulensemnek, Balázsné Lendvai Mariettának, a folyamatos segítségért, biztatásért, példaértékű lelkiismeretességéért.

Volt esetleg valamilyen kihívás vagy nehézség ebben a munkában?

T.M.: Elsős hallgatóként nehézséget okozott a kutatás precíz módszertanának levezetése, a kellő tudás hiányában. Ezenkívül oda kellett figyelni, hogy egy nagyjából „végtelenségig” terjedő témában meghúzzuk a határokat, kialakítsunk egy stabil, jól követhető struktúrát. Ennek titka abban rejlett, hogy a saját kutatásunk fő tanulságaira fókuszáltunk a dolgozatban, megnyirbálva valamelyest az elméleti részt, arra koncentrálva végig, hogy valami új eredményt ismerhessen meg, aki kezébe veszi a munkánkat.

Mit tanácsolnál azoknak, akik még csak szemeznek a TDK versennyel?

T.M.: Mindenképpen érdemes kipróbálni. Egy ilyen kihívás rámutat arra, hogy a kemény munka meghozza gyümölcsét. Ha valóban odatesszük magunkat, máris sikeresek lehetünk, ez a tény pedig elkísérhet minket egész egyetemi tanulmányunk során, megkönnyítve a diplomához vezető utat, a munkahelykeresésnél lévő előnyről nem is szólva.