A 2019. december második felében a www.felvi.hu oldalon megjelent felsőoktatási felvételi tájékoztatóban több újdonság is olvasható a korábbi évekhez képest. Ahogyan azt már bizonyára olvastátok és hallottátok, alapképzésre és osztatlan képzésre csak olyan felvételiző vehető fel, aki egy tárgyból emelt szintű érettségi vizsgát tett (vagy felsőfokú végzettséget tanúsító oklevéllel rendelkezik).

Az, hogy milyen tárgyból tett érettségi vizsgát fogadnak el, képzési területenként változhat. Gazdaságtudományi alapképzésen bármelyik érettségi tárgyból tett emelt szintű vizsga elfogadható, míg például társadalomtudományi képzésen egy idegen nyelv (angol, francia, német, olasz, orosz, spanyol) vagy magyar nyelv és irodalom vagy matematika vagy társadalomismeret vagy történelem lehet ez a tantárgy. A felvételhez kötelező emelt szintű érettségiért is kaphattok 50 plusz pontot, amennyiben legalább 45%-os lett az eredménye, és amennyiben annak százalékos eredményéből történik az érettségi pont számítása.

Fontos kiemelni, hogy a kifejezetten gyakorlatorientált, kétéves felsőoktatási szakképzésekre való felvételnek nem feltétele az emelt szintű érettségi. A felvételhez előfeltételként tervezett középfokú nyelvvizsgát 2020-ban végül nem vezetik be, de mindenképpen érdemes törekednetek a nyelvvizsga letételére, mivel többletpontok továbbra is járhatnak érte, illetve az alapképzéses oklevél megszerzéséhez úgyis szükség lesz rá. Több szak esetében csökkent az ún. állami ösztöndíjas minimum ponthatár. (Ez azt jelenti, hogy ennél alacsonyabb pontszámmal nem vehető fel hallgató állami ösztöndíjas finanszírozási formára.)

A BGE-n meghirdetett szakok között három esetében is csökkent a minimum ponthatár, a nemzetközi gazdálkodás esetében 420-ról 400-ra, a kommunikáció és médiatudomány és a nemzetközi tanulmányok esetében 440-ről, illetve 455-ről 400 pontra. Érdemes azonban azt is megnéznetek, hogy az egyes képzőhelyekre összesen hány főt vehet fel az adott intézmény, ugyanis népszerű, például gazdaságtudományi szakok esetében a kevesebb férőhely a minimum ponthatárnál akár lényegesen magasabb felvételi ponthatárt is eredményezhet.

Érdemes megnézni az előző évek felvételi ponthatárait is, bár azokon a szakokon, ahol most csökkent az állami ösztöndíjas minimum ponthatár, biztosan változni fog. (Az állami ösztöndíjas minimum ponthatárok táblázatát itt érhetitek el). Két gazdaságtudományi alapképzési szak esetében változott a képzés időtartama is, 2020-tól a nemzetközi gazdálkodás és a turizmus-vendéglátás alapképzési szakok immáron nem 7, hanem 8 félévesek lesznek.