Bukovszki Dávid, a BGE Team Academy Budapest hallgatója másfél éve csöppent bele a startupok világába. Azóta megjárta Kanadát, ahol csapatával bemutatták az EduCat nevű projektjüket a RedBull Basement University világdöntőjén. A versenyről, az EduCatről és a vállalkozóvá válás mibenlétéről beszélgettünk vele.

 

Mesélj magadról! Mit érdemes tudni rólad?

Gyerekkorom óta érdekelnek a vállalkozások. A startup világba bő másfél éve csöppentem bele egy barátom révén.

Azóta keményen dolgozom, hogy minél többet megtanuljak és megtapasztaljak a vállalkozói létről. Jelenleg társelnöke vagyok az InCube Diákszervezet és Nonprofit Egyesületnek, amely a vállalkozások indításában segíti a fiatalokat és tavaly óta egyetemközi inkubációval is foglalkozik. Emellett az E-Magine Tours Budapest nevű startupnál dolgozom, ahol igen izgalmas időszakot élünk, ugyanis „franchise-osodás” előtt állunk. Ami pedig a tanulmányaimat illeti, a BGE Gazdálkodási és menedzsment alapszakán, a Team Academy specializációra járok. (Ez a PSZK-n választható specializáció. A szerk.)

A Team Academy a valódi üzleti életre készíti fel a diákokat. Van már ötleted, hogy mivel szeretnél majd foglalkozni, esetleg van már működő vállalkozásod?

Működő vállalkozásom még nincs, ötletem annál inkább. Az EduCat projekt, amellyel kijutottunk Torontóba minden fronton sikeresnek bizonyult, így nem kérdés, hogy elsősorban ennek a megvalósításán fogunk dolgozni a következő időszakban Radácsi László vállalkozás oktató (és a BGE stratégiai és innovációs rektorhelyettese) mentorálásával.

Mit érdemes tudni az EduCatről? Honnan jött az ötlet?

Az EduCat egy olyan egyetemistákat támogató applikáció, melyen különféle funkciók segítségével pillanatok alatt megtalálhatják a hallgatók a számukra releváns edukációs eseményeket.
Az ötlet egyébként saját problémából fakad. Az InCube szervezettel rendszeresen szervezünk rendezvényeket és előfordul, hogy a vártnál jóval kevesebben jönnek el. Márpedig ezeknek az előadásoknak, workshopoknak a megszervezése rengeteg energia és idő, ami így sajnálatosan “kárba vész”, illetve a vendég előadó szempontjából sem mindegy, hogy 5 vagy 25 hallgatónak ad elő. A diákszervezeteknél mindig kihívás az eseményekre való toborzás megszervezése, és mi ezt a problémát kezdtük el körbejárni szervezeti és hallgatói oldalról egyaránt.

Nagyon sok izgalmas, érdekes esemény van, ami el sem jut a hallgatókhoz. Ezzel az applikációval szeretnénk kicsit elősegíteni, hogy egymásra találjanak az igények és a kínálat.

 

 

Az EduCat-tel Torontóban képviseltétek Magyarországot a Red Bull Basement University döntőjén. Mesélj erről!

A Red Bull Basement University egy globális kezdeményezés, amelynek célja olyan innovatív projektek létrehozása, amelyek javítják, pozitív változásokat hoznak az egyetemek diákéletébe. Kicsit vicces a sztori, ugyanis mi az EduCat ötletével regisztráltunk a hazai versenyre, amit egy 1 perces videóban mutattunk be. Mikor nyertünk vele, akkor szembesültünk a problémával, hogy S.O.S. szükségünk lesz egy fejlesztőre és egy UX dizájnerre, hogy időben elkészülhessen az applikációnk. Itt jött a képbe a networking, amelyet kulcserőforrásnak gondolok amikor sikerre akarunk vinni egy projektet. Két nap leforgása alatt találtam meg a számunkra szükséges embereket a kapcsolati hálómból, így időben elkezdhettük a munkát, a döntőre való felkészülést.

Mi volt a legnagyobb élmény a kanadai versenyen?

Megismerni és együtt lenni 24 ország győzteseivel. Rengeteg új embert ismertem meg különböző kultúrával, háttérrel, gondolkodással, mégis volt egy közös pont, a startupperré válás akarása.

Hogyan tovább? Mikor lesz élesben is elérhető az applikációtok?

Mivel az ötlet három hónapja él, így rengeteg feladat áll még előttünk. Jelenleg az üzleti terv tökéletesítésével, illetve iOS fejlesztő kereséssel vagyunk elfoglalva, ezután kezdődik majd a befektetők keresése. Sok tényezőtől függ, hogy mikor lesz elérhető, egyelőre egy béta applikáció fejlesztésén dolgozunk.

Szerinted miért éri meg vállalkozónak lenni?

Talán elcsépelt kijelentés, de a legnagyobb érték, hogy létrehozol valamit. A cél, hogy maradandót alkoss és nyomot hagyj a világban amellett, hogy jó esetben egy problémát is orvosolsz. Életünk egyharmad részét munkával töltjük, én pedig ezt az időt szívesebben fordítom egy saját projekt építésére, mintsem más álmának megvalósítására.

Képzéseinkről és nyílt napjainkról tájékozódj itt! A jövőd itt kezdődik!