Mindenki nyugodjon meg: nem a már unalomig ismert karácsonyi sikerfilm ikonikus jelenetéről lesz szó. Nekünk a KEVIN szóról már évek óta a Középiskolások Egyetemi Innovatív Versenye jut eszünkbe. Bizony-bizony, a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) immár két éve rendezi meg a középiskolásoknak szóló kreatív ötletversenyt pályaorientációs programja keretében.

Bicikliút melletti biciklis pihenőhely, hallókészüléket és szemüveget ötvöző viselet, „Tuti tutor” tudásmegosztó weboldal, játszósátor, „AntiTinder” közösségi oldal, tárgykereső matrica vagy éppen egy holografikusan megjelenő „barát”. Mind csak néhány példa az idei döntőkön született ötletekből. A 2018-ban (az EFOP-3.4.4-16-2017-00013 felsőoktatásba bekerülés fokozását támogató pályázat keretében) indult nagy sikerű ötletversenyt tavaly ősszel ismét meghirdette a BGE és ez alkalommal is jobbnál jobb ötletek születtek már az online fordulóban, ahol a résztvevők gazdasági témájú esettanulmányt oldottak meg, prezentációt és bemutatkozó videót is készítettek.  

Akik ezt követően bejutottak az idei három regionális döntő valamelyikébe, személyesen is átélhették egy KEVIN döntő minden izgalmát. Mindhárom helyszínen (Dunaújvárosban, Győrben és Szolnokon is) a szakavatott zsűri mellett szakmai mentorok, lelkes szervezők, remek zene és ebédre pizzahegyek várták az ország minden részéből érkező csapatokat.  

A döntőre minden résztvevőnek olyan ötletet kellett hoznia, amely az őt érintő valós problémára keresett hatékony megoldást. A fejlett gazdasági szemléletet, vállalkozói vénát és kreativitást igénylő életszerű vetélkedőn így jobbnál-jobb ötletek feszültek egymásnak. A diákok egy kreatív ötletgyáron, egy Hackathon jellegű innovációs versenyen vettek részt, ahol szakmai mentorok segítségével dolgozták ki elképzelésüket. A csapatok először röviden bemutatták az ötletüket, majd egy business model canvason, Azaz egy üzleti tervben kidolgozták azt. A részletes prezentáció mellett a feladat része volt egy úgynevezett pitch is, amelynek lényege, hogy a versenyzők minél rövidebb idő alatt, minél részletesebben ismertessék és adják el az ötletüket. Akinek mindez nem lett volna elég, az a szünetekben – idén első alkalommal –a LEGO programozás világába is belekóstolhatott. 

A kimerítő verseny után az első három helyezett instant fényképezőgépekkel, bluetooth-os hangszórókkal, powerbankokkal és bögrékkel térhetett haza, de volt olyan csapat is, aki már a verseny alatt talált magának támogató szponzort ötlete megvalósításához.

Jó hír, hogy a verseny idén ősszel folytatódik! Nézzétek meg a dunaújvárosi és a szolnoki döntőn készített videóinkat és korszakalkotó ötleteitekkel jelentkezzetek Ti is a harmadik KEVIN-re!