Van egy dolog minden ember életében, ami a sajátja. Amit igazán ő tud alakítani, ami sokaknak még az emberi kapcsolatoknál, párkapcsolatoknál is fontosabb. Amit bár meg-megnehezít az élet, végül mindenki azt éri el benne, amit akar. Vagy mégsem?

Bizony, ez a dolog a karriered, az elért eredményeid. Rengeteg egyetemistának azonban fogalma sincs, hogy az ő karrierje pontosan mit jelent. „Mit akarok kezdeni az életemmel?” „Mivé szeretnék válni?” „A hozzám igazán passzoló képzésre jöttem?” „Miért nem mentem inkább tengerbiológusnak a turizmus-vendéglátás helyett?” Szerintem nem hazudok, amikor azt mondom, hogy ezeket a kérdéseket már te is feltetted magadnak. Jó, az utolsót nem biztos. Nos, ez alkalommal arról olvashatsz, hogy mi segíthet neked abban, hogy a maximumot hozd ki magadból és eredményeidből.

Mesterképzés? Doktori? Még egy Bsc?

Rengetegen gondolják azt, hogy egy mesterdiplomával már sokkal előrébb vannak az életben, mint egy alappal. Ugyanakkor rengetegszer halljuk, hogy a munkáltatóknak nem az számít, hogy mennyire komoly a diplomád.

A lényeg valójában az, hogy TE mit szeretnél. Szeretnél egy szakterületen kimagasló teljesítményt nyújtani? Saját magad miatt szeretnél mesterdiplomát? Akkor irány a mesterképzés! Számos opció közül választhatsz – megannyi egyetem és képzés kínál professzionális tudásanyagot egy adott tudományágban. Ha azonban neked nem az a fontos, hogy mesterdiplomád legyen, inkább több, különböző szakterületen szeretnéd megállni a helyed, akkor talán érdemesebb még egy alapképzést elvégezni – amely csak részben, vagy akár egyáltalán nem kapcsolódik az előzőhöz (mégiscsak meglesz az a tengerbiológus diploma!). Így több lábon állhatsz, ami nagy előny, hiszen az élet folyton változik: egyik napról a másikra akár egy komplett iparág is leállhat fél évre (helló COVID és turizmus), tehát rendkívül gyorsan kell adaptálódni.

Ami a papírnál is fontosabb

Ugyanakkor mehetsz bármilyen képzésre, megfelelő mindset nélkül sehová sem fogsz jutni a karrieredben. Az emberi agy kondicionálható, és el sem hinnéd, hogy mennyi mindenre képes. „Minden fejben dől el” – hangzik el gyakran, és azt kell mondjam, hogy a szakmai előmeneteled esetében maximálisan egyet is tudok érteni ezzel a kijelentéssel. No de mi számít jó gondolkodásmódnak?

„Nem fogom megcsinálni.” „Nem tudom megcsinálni.” „Meg akarom csinálni.” „Hogy csinálom meg?” „Megpróbálom megcsinálni.” „Meg tudom csinálni.”

Ezek közül melyik a helyes hozzáállás? Valószínűleg az utolsót választanád, de én azt mondom, egyik sem. Az egyetlen elfogadható mondat, a „Meg FOGOM csinálni.”. Fontos, hogy tényként kezeld a céljaidat, ugyanis ezzel arra készteted az agyadat, hogy fix dologként, mintegy 100%-os jövőbeli eseményként kezelje azokat – emiatt aztán tudat alatt is mindent meg fogsz tenni annak érdekében, hogy valóban véghez vidd azt, amit elhatároztál. Ez egyszerű pszichológia. Persze az önmagában még nem elég, hogy kigondolod a célt (például, hogy „akkor én leszek a világ legjobb tengerbiológusa”) és azután egész nap chipset falatozva ülsz a PS előtt. Ezért kiegészíteném az előbbi kijelentést: „Nagyon keményen kell dolgoznom és ha ezt teszem, akkor el FOGOM érni, amit akarok.”

Dolgoznod kell majd. Sokat. Így leszel a legjobb a választott szakterületeden, a mindenkori munkahelyeden és így érsz el mindent, amit csak szerettél volna. A jó karrier nem szerencse kérdése és nem a véletlenek formálják. Te formálod, a gondolkodásod, a belefektetett munkád. Sohasem az a fontos, hogy honnan jössz, hanem az, hogy hová tartasz, így kár is a körülményeket okolni.

Higgy magadban. Higgy abban, hogy minden lehetséges. Hidd el nekem, ha erre képes vagy, az önmagában felér egy plusz diplomával, és még a 12 állami félévedből sem megy el semmi.