2020 elején immáron harmadik alkalommal képviseltették magukat a BGE hallgatói egy, a szállodai körökben is igen elismert egyetemi versenyen, az EMCup-on. A 2 napos eseménynek minden évben a hollandiai Maastricht ad otthont, idén pedig immáron 36 egyetem több mint 175 diákja mérettette meg magát a közel 80 fős szakmai zsűri előtt. A verseny témája mindig egy szállodaipari kihíváshoz kapcsolódik, az idei téma a szállodaipari brand-ek rivalizálása volt.    

A versenyre való felkészülés rendszerint már hónapokkal az esemény előtt elkezdődik a BGE-s diákok számára, hiszen nem csak a helyszínen, hanem már az otthoni felkészülés során is feladatokat kell megoldaniuk a 4-5 fős csapatoknak. A megoldandó feladatok igen sokrétűek, a hatékony megoldásuk pedig nagyban hozzájárulhat egy jó eredmény eléréséhez, hiszen a zsűri többek között a közösségi médiában való aktivitást és a verseny témájához kapcsolódó feladat otthoni megoldását is számításba veszi a verseny végső sorrendjének meghatározásakor. A felkészülés részét képezik a szakmai felkészítésen túl a szabadidős és csapatépítő tevékenységek is (pl.: közös vacsora, szállodalátogatás, bemutatkozó videó készítés), az ilyen jellegű események a csapatszellem erősítésének szempontjából nagyon fontos szereppel bírnak.

A verseny két napja közül az első nap legfőbb célja a kötetlen légkör kialakítása és az egymással való megismerkedés. Ennek érdekében a résztvevők profi előadóktól hallhatnak prezentációkat, vegyes csapatokban dolgozhatnak együtt (érdekes, de nem könnyű kihívás 3 ismeretlen emberrel angol nyelven egy adott problémát limitált idő alatt megoldani, majd a megoldást prezentálni) és a nap végéhez érve egy kapcsolatépítéssel egybekötött vacsorán vehetnek részt. Aki ügyes és szerencsés, akár egy jövőbeli munkahelyet/szakmai gyakorlati helyet is találhat magának, hiszen a vacsorán részt vesznek a zsűri tagjai is, akik között minden évben rengeteg szállodaigazgató és szállodai HR-es képviselteti magát.

 

A verseny második napjának délelőttjén a résztvevőknek először egy már otthon elkészített és a verseny fő témájához kapcsolódó prezentációt kell előadniuk, ezt követően pedig egy szállodaiparhoz kapcsolódó esettanulmányra kell megoldást találniuk. Mindezek után derül ki, hogy mely egyetemek jutnak tovább a verseny következő fordulójába (a csapatokat a verseny első napján 4 fős csoportokra bontják a szervezők, és minden csoportból a legjobb 2 csapat jut tovább). A délután folyamán a továbbjutó csapatoknak további feladatokat kell megoldaniuk, hogy aztán este egy vacsorával egybekötött díjátadón kihirdessék az adott évi verseny győztesét, további helyezettjeit és különdíjasait.

Nekem a BGE képviseletében tavaly volt lehetőségem részt venni az EMCup-on, és úgy érzem, hogy már a felkészülés során is rengeteg új ismeretre tettem szert nemcsak a verseny témájával, hanem általánosságban a szállodaiparral kapcsolatban is. A verseny sava-borsa úgy gondolom, hogy az a fesztelen, ugyanakkor profi légkör volt, amit a szervezők a verseny mindkét napján meg tudtak teremteni. Amikor például úgy érezték, hogy a résztvevők kicsit feszültebbek a kelleténél, akkor a hangulatot egy-egy poénnal vagy akár közös táncolással igyekeztek feldobni. Ez az atmoszféra szerintem mindenkiből a legjobbat hozta ki. Tapasztalatszerzés terén azt is nagy élményként éltem meg, hogy egyedüli magyar csapatként versenyezhettünk vezető svájci, holland vagy éppen belga egyetemek ellen, a verseny végén pedig az ötödik hely mellett egy különdíjat is sikerült hazahoznunk (az idén részt vevő BGE-s csapat is különdíjat nyert).

Összességében a verseny talán legfőbb célja, hogy a jelen szállodai szakemberei már itt kapcsolatba kerüljenek olyan ambiciózus egyetemistákkal, akik a jövőben úgyszintén szállodaipari pályára kívánkoznak. A verseny mottója szerint az EMCup több mint egy verseny, és igaz, ami igaz: ez a verseny volt az egyik legnagyobb kihívás az eddigi egyetemi tanulmányaim során.