Manapság egyre több helyről lehet hallani, hogy a tanulmányok alatt, elsősorban a külföldön szerzett releváns tapasztalat milyen fontos lesz később a munkaerőpiacon. Felmerülhet a kérdés, hogy miért olyan fontos, hogy külföldön dolgozz, ha itthon szeretnél később elhelyezkedni. Az alábbiakban összegyűjtöttük Neked a legfontosabb előnyöket!

Nyelvtudás
Ezt valószínűleg tényleg nem kell sokat ragozni, hiszen a globalizáció következtében a munkaerőpiacon manapság elengedhetetlen a nyelvtudás, legyen szó akármilyen vállalatról vagy ágazatról. Igen, elsősorban az angol nyelvről van szó, de minél több nyelven beszélsz, annál jobban kitűnsz majd az állásinterjúkon. Igen, a nyelvvizsga remek bizonyíték a nyelvtudásodra – és a diplomához is elengedhetetlen –, de az igazi pluszt egy anyanyelvi környezetben eltöltött félév vagy nyár jelentheti, hiszen ott élesben tesztelheted és fejlesztheted a tudásodat.

Önállóság
Ha külföldön dolgozol, az nagy próbája az önállóságodnak – ez pedig mind személyiségben, mind szakmailag nagy fejlődésnek számít! Már önmagában nagy dolog, ha a külföldi munkavállalás megfordul a fejedben, de ha véghez is viszed, az igazán elismerésre méltó: rengeteg dolgot kell elintézned kiutazás előtt, teljesen idegen környezetben, másik kultúrában kell feltalálnod magad, barátokat szerezned és szakmailag is bizonyítanod. Egy ilyen kaland minden szempontból nagy fejlődéssel jár! 

 

Soft skillek
Meglepő vagy sem, az ún. Soft skillek is egyre népszerűbbek a munkaerőpiacon, és a külföldi tapasztalatszerzés ezek fejlesztésében is nagyon sokat tud segíteni! Hogy mik is ezek pontosan? Sok mindent fel lehetne sorolni, de többek között ide tartozik a kommunikációs készség, a csapatmunkára való alkalmasság, a problémamegoldás készsége, vezetői készségek, rugalmasság, empátia, stb. Egy külföldi szakmai gyakorlat a fentiek közül a problémamegoldás, az empátia és a csapatmunkára való készségek fejlesztését például garantáltan fejleszti!

Nyitottság
Ahogy a társadalomban, úgy a munkahelyeken is egyre fontosabbá válik a másik tisztelete, a különböző kultúrák és kisebbségek iránti nyitottság. Ha egy másik országban töltesz el hosszabb időt, előbb-utóbb mindenképp nyitottá kell válnod az ottani szokásokra, amivel máris megtettél egy lépést abba az irányba, hogy más kultúrák befogadására is nyitott legyél. Márpedig ezt nem csupán egy nagy, multinacionális vállalatnál értékelik, de az élet és a munkaerőpiac minden területén előnyödre válik!

+1: Érdekesség az önéletrajzodban!
Igen, a Balatonon is nagyon szuper végigdolgozni egy nyarat, de a leendő munkaadód figyelmét valószínűleg jobban felkelti a francia Riviérán, vagy éppen Amerikában szerzett tapasztalat! Ráadásul minden bizonnyal az ottani élményekről is sokkal többet tudsz majd mesélni. 

+2: Jobban megismerhetsz egy másik országot!
Bár ez kevésbé kapcsolódik a szakmai tapasztalat részéhez, teljesen más úgy meglátogatni egy országot, hogy huzamosabb időt, hónapokat fogsz ott tölteni, és nem csak a tipikus turista látványosságokat kell megnézned, hanem több időd van megismerni a helyieket, a kultúrát, a szokásokat, az ételeket vagy épp a legkirályabb éttermeket.

Te is láthatod: rengeteg előnye van annak, ha külföldön próbálsz szerencsét.
De hogyan is segít neked ebben az Egyetem?

Intézményünk számos lehetőséget biztosít rá, hogy az Erasmus program keretében egy félévet egy másik európai országban tölthess – legyen szó akár tanulmányi félévről, akár szakmai gyakorlatról. A program keretein belül így könnyen egy másik nyüzsgő egyetemi városba kerülhetsz, ott pedig már csak az a dolgod, hogy mindebből kihozd a maximumot

Sajnálod a féléveidet? Nem szeretnél csúszni az egyetemen? Hasonló cipőben jártam!

Én a Campus Mundi ösztöndíj segítségével és a Campleaders Hungary közvetítő cég szervezésével töltöttem el 3 fantasztikus hónapot egy amerikai nemzeti parkban, ahol egy rendkívül különleges és egyedi tájat ismerhettem meg közelebbről, és mivel eközben egy ajándék boltban dolgoztam, a kereskedelemben is hasznos tapasztalatokat szerezhettem.
Egy szó mint száz: én csak ajánlani tudom mindenkinek az ehhez hasonló kalandokat!

Képzéseinkről és nyílt napjainkról tájékozódj itt! A jövőd itt kezdődik!