Rengetegen szeretünk utazgatni, de sajnos csak kevesen tehetjük meg, hogy emellett ne kelljen munkát vállalnunk. A járvány most sok nyaralási, utazási tervünket felülírta és nem tudunk kimozdulni az országból sem (tisztelet a kivételnek, aki még a megyéből sem, ugye, Budapest?), én ettől függetlenül összegyűjtöttem nektek pár olyan munkát, mely nem csak hogy utazás mellett végezhető, hanem anélkül egyszerűen lehetetlen.

 

#1: Mindenki hallott róluk

Kezdjük is a két, talán legáltalánosabb, illetve (főleg turizmusos hallgatók körében) legjobban ismert pozícióval. Az egyik ilyen az idegenvezetés, melyet többféleképp is csinálhatsz – természetesen maradhatsz itthon és mesélhetsz Budapestről külföldieknek, de minket ez most nem érint. Sokkal inkább az a verzió, amikor egy adott országba huzamosabb ideig kiköltözöl és az oda érkező magyaroknak kínálsz számos érdekességet és információt a látnivalókról, vagy csinálhatod ezt egy utazási iroda égisze alatt, lehetsz csoportvezető és így több különböző országba is eljuthatsz, akár egy szezonon belül is. A másik ilyen a hajó, a tenger-, vagy óceánjáró hajókon való munkavállalás, mely bár nehéz (általában minimum 60 órát dolgozol egy héten), de egyrészt gyönyörű tájakara juthatsz el gyakorlatilag ingyen, másrészt pedig, tekintve, hogy semmire sem kell költened, a teljes fizetésedet félreteheted, amely egyébként egyáltalán nem kevés. Bartenderként például egy nyár alatt akár 2 millió Forintnak megfelelő összeget is simán bezsebelsz.

#2: Írj szabadon

Ha szeretsz írni és jól is csinálod, akkor a blogolást mindenképp neked találták ki. Aki jó az írásban, az általában hobbiból is blogot ír, és szerintem nincs szebb ebben az életben annál, mint amikor a hobbid a munkát. Nem is kell, hogy feltétlenül az utazásaiddal kapcsolatban írj (bár egyszerűbb lehet, ha már úgyis csinálod), lehet bármiről, a lényeg, hogy élvezd és szeresd csinálni, mert az a tartalmon magán is meg fog látszani – a jó blogokra pedig igény van. Csinálhatod magadtól, de lehetsz szerződtetett blogíró is. Szerencsére nem vagy helyhez kötve, így írhatsz a világ bármely pontjáról. Én például ezeket a sorokat jó eséllyel Lanzarote óceánpartján írnám, ha nem szólt volna közbe az a fránya vírus…

#3: Do you speak anything else?

Vannak emberek, akiket egyszerűen hihetetlenül jó nyelvérzékkel áldott meg az élet. Van egy ismerősöm, akinek felsőfokúja van olaszból, középfoka németből, és egy Cambridge C2-je (kettő!) angolból. Én mindig is irigyeltem az ilyen embert, mert a saját nyelvtanulási készségeimmel sosem voltam megelégedve. Ha azonban te is hasonló adottságokkal rendelkezel, mint az említett csodabogár, akkor fontold meg, hogy ezt a tudást külföldön kamatoztatod. A távol-keleti országokban valamiért nagyon keresik a külföldi nyelvtanárokat, és érdekesség, hogy nem is szükséges, hogy a tanított nyelv az anyanyelved legyen. Sajnos a magyarral nem sokat fogsz kezdeni…

 

#4: Merüljünk bele!

A mai napig az egyik legjobban fizető hobbi a búvároktatás. Akik ezt a szolgáltatást nyaralásuk során, vagy bármikor igénybe veszik, azoknak van rá pénze – ez nem mindenki kiváltsága. Mit jelent ez számodra? Fizetést. Magas fizetést, valami olyanért, amit imádsz. Bár Magyarországon nincs sok lehetőséged a búvárkodásra, ha nagyon vonz ez a világ, akkor itthon is elvégezhetsz egy tanfolyamot, mely után kinyílik előtted a világ. Az esetek nagy részében már az iskolában szert tehetsz olyan kapcsolati tőkére, amelyet felhasználva könnyedén meghódíthatod a világot.

#5: Wall Street farkasa

Nos az utolsó tippem a legtöbb embert már nem fogja érdekelni (meg is értem, hogy miért), illetve nem is feltétlenül kell hozzá utazni. Sokan már a tőzsde szó hallatán becsukják a fülüket, hiszen nem szeretnének felesleges stresszt a kockázatvállalás miatt. Nem fogok hazudni, valóban rendkívül kockázatos dologról van szó. Mai csodálatos világunkban azonban már a világon bárhonnan elérheted az összes pénzpiacot, vehetsz és adhatsz el Bitcoint a Bahamákról, de day-tradelhetsz is az amerikai tőzsdéken Londonból. Ha ügyesen csinálod, no meg némi szerencséd is van, akkor nagy pénzek üthetik a markodat, a számládat pedig nyugodtan figyelemmel kísérheted Ibizáról is… Azért vigyázz, mert sokat is bukhatsz. ? 

Remélem, hogy érdeklődéssel olvastad ezt a kis bejegyzést, azt pedig még inkább, hogy ötletet/motivációt kaptál ahhoz, hogy belefogj valamibe. Bármit is csinálsz, sok sikert hozzá és vigyázz magadra!