Az otthon tanulás valószínűleg nem teljesen új számodra, hiszen a vizsga felkészülés idején is erre van szükség. Bár biztos van egy-két bevált technikád, a megváltozott helyzet így is mindenkit kihívások elé állít. Íme néhány tipp, hogyan tudsz hatékonyan tanulni koronavírus idején.

1. A nagyobb szabadság nagyobb felelősség. Bár az órarend felborult, készíts magadnak időbeosztást. Ütemezed a tanulnivalót, mintha csak be kéne járni órára. Kalkuláld bele, hogy könnyebben elfáradsz az online tanulásban, mint a hagyományosban. Ha teheted ne hagyd estére a tanulnivalót, napközben jobban fog az agyad.

2. Légy empatikus! Ez az időszak az oktatókat is kemény kihívások elé állítja. Nagyon rövid idő alatt kellett átalakítani az oktatást. Így mindenki a lehetőségeihez mérten, szó szerint a család és a gyerekek mellett a hálószobájából vagy az étkezőasztalon készíti gőzerővel videóit és szervezi a konzultációkat.

3. Ne csak mozizz, légy aktív! Legyen szó videóról, online konzultációról vagy olvasnivalóról, az, hogy képernyőn folyik az oktatás, nem jelenti, hogy csak szemlélőként kell jelen lenned. Merj kérdezni és segítséget kérni!

 

4. Tartsd be a kommunikációs szabályokat! Az online térben kicsit másképp kommunikálunk, mint élőben. Ha egyszerre többen szólnak közbe, nem fogjátok egymást hallani a videó chaten és akár le is fagyhat a rendszer. Várd meg míg a másik befejezi a mondanivalóját! Csak akkor kapcsold be a mikrofont, ha szólni szeretnél, hogy a háttérzajok ne zavarják az órát!

5. Ahhoz, hogy minél hamarabb választ kapj, azokat a kommunikációs csatornákat használd, amiket az oktató felajánl, különben az üzeneted könnyen eltűnhet az éterben.

6. Engedély nélkül ne vedd fel az előadást! Sok oktató felvételt készít az online konzultációkról, hogy aki nem tudott becsatlakozni, az is vissza tudja nézni. Ezt az oktató jelezni fogja az óra elején. Ha ő nem ajánlja fel magától, akkor megkérdezheted, hogy lehet-e felvételt készíteni, de az engedélye nélkül nem rögzíthetsz felvételt. Ezt tartsd tiszteletben!

7. Tégy rendet! Szedd össze egy neked tetsző formátumba, mit hol találsz a tanuláshoz. Melyik tantárgyhoz milyen online felületeket kell használni? Hogyan tartjátok egymással és az oktatóval a kapcsolatot? Mik a teljesítés feltételei? Ez lehet egy kattintható gondolat térkép, egy excel tábla vagy könyvjelzők a netes böngésződben. Ezzel rengeteg időt spórolhatsz.

8. Alakíts ki egy tanuló sarkot! Bár valószínűleg rutinos vagy az otthon tanulásban a vizsgaidőszakok után, most ennek megnő a jelentősége, hiszen mindent a lakásban kell megoldani. Keress a egy nyugis helyet, lehetőleg olyat, ahol egyedül tudsz lenni és nem zavarnak. Figyelj, hogy mi van a háttérben! A webkamerád betekintést enged az otthonodba is, ne hagyd, hogy a háttér elterelje a figyelmet. J

9. Öltözz fel! Nem kell kiöltözned a tanuláshoz, de azért add meg a módját, hogy ne folyjanak össze a napszakok. Vegyél fel valami kényelmes ruhát és fésülködj meg. Add meg magadnak is a tiszteletet.

10. Tarts szünetet! Iktass be a tanulás közbe kisebb szüneteket, amikor kiszellőzteted a fejed, kicsit átmozgatod a tested és bekapsz pár falatot.