Mára biztos megünnepeltétek a sikeres felvételiteket és talán már kollégiumot/albérletet is találtatok, ám a java csak most jön!
Mint ti is tudjátok, az egyetemista élet nem a legolcsóbb „mulatság”, ezért megéri előrelátónak lenni és pár spórolási technikát alkalmazni.
Alább összeszedtünk nektek pár hasznos tanácsot, amivel kicsit több maradhat a zsebetekben.

 

  1. Közlekedés

Talán közhelynek hangzik, de valóban megéri a tömegközlekedést használni. Egyrészt az ismert környezetkímélő hatásai miatt, másrészt anyagi okokból is: hallgatóként a fővárosban és több nagyobb egyetemvárosban is kedvezményesen utazhattok. Az őszi és tavaszi hónapokban pedig akár kerékpárral is bejárhattok az egyetemre, amivel könnyen válhattok Ti a legmenőbbé a suliban.

  1. Étterem? Menza? Házi koszt?

Néha jó a barátokkal beülni és egy hangulatos kis étterembe, vagy az egyetem menzáján közösen ebédelni. De ha a napi ebédet otthon készítitek, azzal jelentős összegeket tudtok megspórolni. Sőt, még egészségesebbé is tudjátok varázsolni az étrendeteket.

  1. Sport, kultúra, szórakozás

Használjátok ki az egyetem adta lehetőségeket! Járjatok hallgatók által tartott külön felkészítőkre, nyelvórákra. Ők pontosan tudják milyen az egyetemisták élete, így remek áron juthattok hozzá ezekhez a szolgáltatásokhoz. Ha van rá mód, sportoljatok az egyetemi campuson, az itt megváltott bérletek ugyanis jóval olcsóbbak, mint más edzőtermekben. Keressetek irodalmi köröket és filmklubokat, így a kultúra iránti szomjatokat is költséghatékonyan olthatjátok!

  1. Könyvek, jegyzetek, tankönyvek

Mára sok egyetem rendelkezik saját könyvtárral, ahol az oktatók könyvei mellett számos más szakirodalmat is megtalálhattok, ami jól jöhet egy beadandó megírásakor vagy egy vizsgára való felkészüléskor. Ne vásároljatok hagyományos könyveket, ha csak egyszer használnátok őket. Használjátok az e-book adta lehetőségeket. Így jelentős összeg marad a zsebetekben és a környezetet is óvjátok.

  1. Tervezzétek meg előre a kiadásaitokat!

Osszátok be előre a havi kereteteket! Határozzátok meg, hogy mire mennyit szeretnétek költeni. Így sokkal átláthatóbbá válnak a pénzügyeitek. Takarékoskodjatok és gondoljatok a szűkebb időkre is – például amikor nem jönnek az ösztöndíjak, nem lesz állásotok, vagy csak elmennétek nyaralni. Ha kicsit előre gondolkodtok, azzal lényegesen megkönnyíthetitek az egyetemista éveket.

Reméljük a fentebb említett tanácsok hasznotokra válnak! Jó spórolást kívánunk Nektek!