Szemerédi Andris, a BGE Pénzügyi és Számviteli Karának hallgatója, Balázs Marcell Corvinusos hallgató barátjával és csapattársával együtt megnyerte a Magyar Nemzeti Bank Oktatási és Tudományos Kör Egyesület idei FinTech és digitalizáció témában kiírt esettanulmányi versenyét. Andrisék rendszeresen vesznek részt ilyen jellegű megmérettetéseken, ahol valós üzleti problémákat, eseteket oldhatnak meg és új barátságokat is köthetnek. A versenyről, az eddig szerzett tapasztalatairól, és a jövőbeli terveiről is beszélgettünk vele.

 

Mesélj egy kicsit magadról és a tanulmányaidról!

Szemerédi Andrisnak hívnak, tavasszal fejeztem be a 6. félévemet a BGE PSZK pénzügy és számvitel szakán, ahol specializációnak a banki pénzügyeket választottam. Az elmúlt években az üzleti tanácsadás területe érdekelt a leginkább, így a diplomám megszerzése után ebben a szakmában szeretnék elhelyezkedni. 

Mit érdemes tudni a versenyről? Hogyan zajlott? Mi motivált a jelentkezésre?

Sok esettanulmányi versenyen vettem már részt korábban. Szeretek üzleti jellegű problémákat, eseteket megoldani, ezek a megmérettetések pedig erre kiváló lehetőséget teremtenek – a kihívásról nem is beszélve. Az MNB versenyére Balázs Marci hívta fel a figyelmemet, aki a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatója, és nemcsak a barátom, hanem a csapattársam is: minden versenyen együtt indulunk.

Az MNB versenye nagy presztízsértékű, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy nagyon sok, összesen 142 csapat jelentkezett rá. Persze nem titok, hogy a pénznyeremény is motiváló tényező volt a jelentkezésben. A megmérettetés online zajlott, egy videón kellett rögzíteni a megoldásunkat, amit aztán levetítettek a zsűrinek. Nagyon jó volt a rendezés, kihozták a maximumot az online tér adta lehetőségekből. Összesen 4 vagy 5 nap alatt kellett megoldani az esetet és meg kell mondjam: ez volt az eddigi legnehezebb, amivel találkoztam. 3 napon át rengeteget dolgoztunk és kutattunk, mielőtt bármilyen megoldás kidolgozásába belekezdtünk volna.   

Mit adott neked az egyetem, amit hasznosítani tudtál a verseny során?

A banki pénzügyek specializáción találkoztunk már egy-két banki esettanulmánnyal, viszont a versenyen megoldandó probléma ismeretlen terület volt számomra, hiszen a Blockchain alapú FinTech cégek és technológiák hatásait kellett vizsgálni a feltörekvő piacokra. Remek kihívás volt, eddig nem igazán találkoztunk ilyen jellegű esettel. Marcival összeszokott csapat vagyunk, most is nagyon jól kiegészítettük egymást a munka során.

A BGE részéről sok tanárt tudnék felsorolni, akik az évek alatt rengeteget segítettek a szakmai fejlődésemben, de közülük is szeretném kiemelni Dr. Hegedűs Szilárdot, aki végtelenül segítőkész az összes hallgatóval és nagy szerencsém van, hogy ő lesz a konzulense az őszi TDK és szakdolgozatomnak. Mikor említettem neki, hogy részt veszünk ezen a versenyen, egyből felajánlotta a segítségét és támogatását. 

Mit jelent számodra a díj elnyerése és mik a további terveid?

Nagyon örültünk amikor kihirdették, hogy elsők lettünk. A prezentációnk alatti reakciók alapján nem gondoltuk volna, hogy mi nyerünk.

Ősszel rendezik az Országos Esettanulmányi Verseny döntőjét, ahol a mi csapatunk képviseli a BGE-t. Nagyon szeretném megnyerni azt a versenyt, de legalább a legjobb 4 közé jutni. Valamint az ősszel kezdődő gyakorlati félév alatt, a szakdolgozat megírása mellett is szeretnék további versenyeken részt venni.

Másokat is buzdítanál a hasonló megmérettetéseken való részvételre?

Az esettanulmányi versenyek remek lehetőséget biztosítanak arra, hogy teszteljük magunkat és a képességeinketnem tankönyvszagú példákkal foglalkozunk, hanem a valós üzleti élet kihívásaival, problémáival, amelyek megoldásából mindenki tanulhat és továbbfejlődhet. Nem mellesleg kapcsolatépítésre is kiválóan alkalmak. Én is számos, hozzám hasonlóan ambiciózus hallgatóval ismerkedtem már össze. Az sem elhanyagolható szempont, hogy ezeken a versenyeken sok cégvezetőnek, fontos pozíciót betöltő embernek prezentálhatjuk a megoldásainkat, amely szintén remek lehetőséget jelent. Emellett élmény egy jó csapatban dolgozni, amelyből akár barátságok is kialakulhatnak. Úgyhogy én mindenféleképpen ajánlom mindenkinek, hogy részt vegyenilyen megmérettetéseken az egyetem alatt.

Ha visszagondolok az első versenyeinkre, emlékszem, hogy a többi csapatnak sokkal jobb dolgok jutottak eszükbe, mint nekünk, ezért arra gondoltam, hogy én is szeretnék fejlődni és eljutni arra a szintre. „Mivel ebben a félévben több versenyt is sikerrel zártunk – egyik legnagyobb eredményünk az Unilever “Heroes of Tomorrow” globális esettanulmányi verseny döntőjébe való jutás volt, ahol a Közép-Kelet Európai régiót képviseltük – azt gondolom, hogy a sok befektetett munka megtérült.”  Számos ügyes esetmegoldó és rutinos versenyző van itthon, aki igazán nehéz ellenfél, de mindig menni kell előre, sosem szabad feladni a kezdeti kudarcok után és ez végül meghozza a gyümölcsét.