Mára biztosan Te is túl vagy az első egyetemen töltött órákon. Az alábbiakban pár tippel és ötlettel próbálunk segíteni neked, hogy minél gördülékenyebben induljon a szemeszter.

 

  1. Kötelességek egyetemi polgárként

Mint azt már láthattad, az egyetemen sokkal nagyobb szabadságot kapnak a hallgatók. Többek között saját magad állítod össze az órarended és egyedül intézed a tanulmányaidhoz kapcsolódó ügyeket is. Apropó, tanórák. A beosztásodban szerepelnek szemináriumok és előadások egyaránt. Az utóbbi látogatása ugyan nem kötelező, de érdemes bejárni, mivel számos olyan infó elhangozhat, ami a feltöltött előadásokban csak vázlatpontként szerepel. Így pedig jelentős hátránnyal indulhatsz a tantárgyból. Légy résen!

  1. Szorgalom

Senki sem várja el, hogy kitűnő tanuló legyél – ami valljuk be, korántsem annyira egyszerű, mint a középiskolában – de egy fontos dolgot jegyezz meg! A képzés végén mindenki ugyanazt a diplomát fogja megkapni. Az, hogy milyen hozzáadott értékkel gazdagodsz, csak Rajtad múlik!
Csatlakozz hallgatói szervekhez, szakkollégiumokhoz. Építs olyan kapcsolati rendszert magadnak, amiből a későbbiekben hatalmasat profitálhatsz. Vegyél részt kutatásokban, Tudományos Diákköri Konferencián, publikálj! Persze, ezek ne menjenek a tanulás vagy a munka rovására: csak annyit vállalj be, amit jó szájízzel teljesíteni is tudsz! Az évek alatt megszerzett kapcsolati és szellemi tőke jól fog jönni a munkaerőpiacon.

 

  1. Csoporttársakból legjobb barátok

Biztosan hallottad, hogy az egyetemen köttetett barátságok egy életre szólnak. Ez nem véletlen! Mint ahogy az sem, ha egy órán melléd osztanak csoportmunka gyanánt más hallgatókat. Légy bátor! Kezdeményezz! Nem kizárt, hogy szoros szakmai és magánéleti barátságok, vagy akár szerelmek alakulnak ki az itt töltött idő alatt. Lehet, hogy épp a leendő főnököd, beosztottad vagy akár az üzlettársad ül melletted az előadáson. Légy részese, éld át!

  1. Amikor kevés lesz az idő…

Sok problémát fog jelenteni az időbeosztás. Jobban esik a félév során időnként tovább aludni, és nem bejárni az előadásokra, vagy kihagyni néhányat a kötelező és ajánlott irodalmak elolvasásából. Egy-egy ilyen könnyen jött rossz döntés nyomán elveszhet a motivációd és beköszönhet a nemtörődömség, amely aztán olyan tudáshiányt eredményezhet, amelyre egy teljes féléved is rámehet. A megoldás a tanulási stratégiák fejlesztése, illetve a saját tanulási stílusodhoz igazodó munkamódszerek alkalmazása lehet.

  1. A cél mindenek előtt…

Bár fontos, hogy jól érezd magad, szórakozz és kikapcsolódj, ám az egyetlen és legfontosabb célt soha ne veszítsd szem elől: sikeresen elvégezni az egyetemet a lehető legrövidebb idő alatt. Ez kicsit olyan, mint a sport: áldozatvállalás, fáradtság és kényelmetlenségek vállalása nélkül egyszerűen nem megy.

Reméljük a fentebb említett tippek hozzásegítenek ahhoz, hogy sikeresen vedd az akadályokat és a képességeidnek megfelelően elvégezd az egyetemet.

Sikeres évkezdést kívánunk!