Barka Nikoletta sportos családban nőtt fel, így a mozgás már kiskorától kezdve főszerepet játszik az életében. Sok sportágat kipróbált, míg végül távolugróként és kosarasként versenyzett éveken keresztül. A BGE Testnevelési és Sportközpontjának vezetője 10 éve tanít is és a közelmúltban Fiatal Sportszakemberek Németh Angéla Magyar Egyetemi Sportért Érdemérme Díjat vehetett át az egyetemi sportélet szervezésében nyújtott kiemelkedő teljesítményéért. Az elnyert díj mellett a mozgás fontosságáról és a karantén időszak alatti új kihívásokról is mesélt nekünk.

 

 Mesélj egy kicsit magadról! Mit érdemes tudnunk rólad?

Barka Nikolettának hívnak, a BGE Testnevelési és Sportközpontjának vezetője vagyok és immáron tíz éve tanítok testnevelést. Emellett Rekreáció, valamint Sportturizmus és sportrendezvények kurzust is oktatok az egyetemen. A Szegedi Tudományegyetem testnevelés és rekreáció szakára jártam, de a főiskolai évek alatt és után, több sporttal kapcsolatos képzést is elvégeztem, többek között a TF-en gyógytestnevelőként végeztem. A PhD kutatásomnak köszönhetően, valamint a Fontanus Tudományos Módszertani Kutató- és Oktatási Központban pedig a mai napig bővítem a mozgással kapcsolatos tudásomat. A rendszeres mozgás elengedhetetlen a mindennapjaimhoz, amire a fenti Központban, illetve Water Skyball játékosként folyamatosan odafigyelek.

 

Mióta és milyen formában van jelen a sport az életedben?

Sportos családban nevelkedtem, így gyerekkoromtól kezdve meghatározó szerepet tölt be a mozgás az életemben. Sok sportágat kipróbáltam, végül távolugróként és kosarasként kezdtem meg országos szinten a versenyzői pályafutásomat. Nagyon sokat köszönhetek a középiskolás edzőimnek és többek között az ő iránymutatásuknak hála, a tanítás mellett döntöttem. Emellett mivel mindig is magukkal ragadtak, elkezdtem különböző sporteseményeket is szervezni. Aztán jöttek az újabbnál újabb lehetőségek – képzések, tanítás, edzősködés –, természetesen a sport területén.

 

2 éve foglalkozol aktívan egyetemi sportélet szervezésével a BGE-n. Miért tartod fontosnak, hogy a mozgás az egyetemisták mindennapjainak részévé váljon?

Mindennek a test az alapja, amelyben élünk. Az, hogy hogyan érezzük magunkat benne, kihat az egész életünkre, a mindennapjainkra. Azonban tenni kell azért, hogy jól érezzük magunkat benne, ehhez pedig elengedhetetlenül szükséges a rendszeres mozgás, ami egyébként természetes „velejárónk”. Kár lenne kihagyni a benne rejlő lehetőségeket. Nem egy olyan gyakorlat létezik például, amelybizonyítottan növeli az agyi kapacitást. Ha fejlesztjük a testünket, az kihat az agyunkra is, ám fordítva nem feltétlenül van így. A mozgás rengeteg olyan pluszt ad, amivel hatékonyabbá tudjuk tenni az életünket. És sokkal, sokkal többet, mint azt elsőre sejtenénk.

 

A most kapott elismerés gondolom egy pozitív visszajelzés a számodra, hogy jó úton jársz…

Még általános iskolás koromban kezdtem el a magyar sportban tevékenykedni. Az aktív versenyzés mellett sporteseményeket szerveztem. Ahogy telt az idő, egyre több lehetőségem adódott belelátni a folyamatokba és testközelből megtapasztalni a sportélet összetettségét. Azt, hogy milyen hosszú út vezet el például a dobogóig és mindehhez milyen sok ember összehangolt munkájára van szükség. A lényeg nem az elnyert díjban, hanem az előtte lévő útban rejlik. Az általam elnyert díjról is azt gondolom, hogy egy fontos mérföldkő, amely egyrészről megmutatja éppen hol tartok, másrészről a már mögöttem lévő munkának is az elismerése. Illetve mintegy iránymutatásként is szolgál, hogy jó úton járok, innen indulok tovább.

 

A nemrégiben karanténban otthon töltött néhány hónap bizonyára téged is új kihívások elé állított. Sikerült mozgásra bírni a fiatalokat?

A kialakult helyzet engem és a BGE Testnevelési és Sportközpontját is gyorsan, új kihívások elé állított. Szerencsére nagyon jó kis csapat áll mellettem, akik sportemberek lévén szeretik a megmérettetéseket és jól veszik az akadályokat. Szerintem erőn felül teljesítettünk, sikerült gyorsan alkalmazkodnunk az új helyzethez és a lehető legtöbbet kihozni belőle. Komplett és változatos online órarendet alakítottunk ki, sportágspecifikus edzésterveket küldtünk minden héten a hallgatóknak. Létrehoztunk egy Facebook csoportot, ahová folyamatosan új tartalmakat töltöttünk fel, egészséggel kapcsolatos online előadásokat szerveztünk pl. egészséges táplálkozás témában. A fizikális mellett, a mentális egészség megőrzésére is figyeltünk, fogadóórákat és egyéni konzultációs lehetőségeket biztosítottunk. A visszajelzések alapján országos szinten is kiemelkedő eredményeket értünk el és nagyon sok fiatalhoz jutottak el a programjaink.

 

Hogyan tovább? Jövőbeli tervek? Esetleg egy új sportág?

Az előző év újonnan kidolgozott és sikeresen bevezetett módszereiből többet a következő félévbe is tovább viszünk. Emellett több új ötlet, újdonság is van a tarsolyunkban, amit szintén szeretnénk majd bevezetni az egyetemi sportéletbe, tovább színesítve a már amúgy is gazdag palettát.

Water Skyball játékosként pedig jelenleg még tart az országos bajnokság, így a versenyszezon is (ott egyértelműen a dobogó a cél), ezért most nem jut időm új sportág kipróbálására. Egyébként nyitott vagyok minden mozgásformára, ha az az egészséget szolgálja, éppen ezért már és azt is tudom, hogy mi lesz a következő.

Továbbra is azért szeretnék dolgozni, hogy megmutassam, hogy az életet nem csak leélni, hanem megélni is lehet. A mozgásban sokkal több lehetőség rejlik, mint azt a legtöbben gondolnák. A mozgás maga az élet, azt szeretném elérni, hogy senki ne nézze végig ülve, hanem legyen aktív részese.