Nagyobb szabadság, nagyobb felelősség. Az egyetemi élet abban is különbözik a középiskolás léttől, hogy teljesen más időbeosztás szerint működik. Már nem kell 8-tól fél 3-ig bent ülni az iskolapadban, az órarendet te állíthatod össze. Persze előfordul, hogy a jó időpontokat hamar elhappolják vagy a legjobb oktató kurzusa hamar betelik, és ezzel szűkülnek a lehetőségeid, de alapvetően nincs előre kiosztott órarend, hanem mindenkié egyéni.

 

Vannak azonban nagyon fontos határidők, amikről nem maradhatsz le, mert azoknak súlyos következményei lehetnek. Ezért is fontos, hogy már a tanulmányaid elején kialakíts magadnak egy rendszert, amiben ezeket számon tudod tartani. Szóval itt az ideje, hogy beszerezz egy határidőnaplót vagy keress egy olyan applikációt, amiben össze tudod szedni a rád váró feladatokat és határidőket.

Mivel érdemes kezdeni? Minden egyetem a tanév elején nyilvánossá teszi a tanév rendjét. A Budapesti Gazdasági Egyetemét ide kattitnva találod!

Ebben benne vannak a tanévvel kapcsolatos legfontosabb dátumok:

  • Mikor tudod felvenni a tárgyaidat? A határidő után már nehéz módosítani, maximum külön engedéllyel lehetséges az első pár héten. Ha az utolsó pillanatban veszed fel a tárgyaidat, addigra már nem nagyon tudsz válogatni az időpontokban és akár óraütközéseid is lehetnek.
  • A szorgalmi időszak kezdete: ekkortól kel bejárni az órákra.
  • Szünetek
  • A ZH hét időszakában lehetnek évközi vizsgáid, amitől a félév végi jegyed függhet, vagy akár az is, hogy meglesz-e a tárgyad.
  • Szorgalmi időszak vége: sok leadandót addig kell leadnod és ez után következik a vizsgaidőszak.
  • Mikortól lehet jelentkezni a vizsgákra: egy jól ütemezett vizsgaidőszak megkönnyítheti az életedet. Ahogy az órarend, úgy a vizsgaidőpontok is mindenkinél egyéniek lesznek.
  • Beadandók, prezentációk leadási határideje: A félév során lehetnek kisebb-nagyobb beadandók, prezentációk, amiknek szintén egyéni ütemezése lehet. Ezért is fontos, hogy az első órán bent legyél, mert ezeket akkor szokták megbeszélni.
  • Egyetemi programok: Például kari napok, önkéntesség hete, TDK, szakkoli és persze a bulik, amikről nem érdemes lemaradni, mert ezek is az egyetemi élet fontos részét képezik.

Hogyan lehet ennyi információ között kiigazodni?  Nyiss egy naptárat, amiben ezeket nyomon tudok követni! Ez lehet online vagy offline is.

A koronavírus idején egyre nagyobb hangsúlyt kaptak az egyetemi e-mail fiókok. Ha nálatok is O365-öt használnak, akkor a levelezésen kívül másra is tudod használni ezt a fiókot (például jogtisztán töltheted le az egész Office programcsomagot a gépedre). Az Outlooknak a levelező funkció mellett van naptár funkciója is, ami szinkronban van a Teams-el, amin sok helyen az online órákat tartják. Szóval, ha visszaigazolsz egy Teams órát, az automatikusan bekerül a naptáradba. Egy gonddal kevesebb.

Amire nem küldenek meghívót, azokat a dátumokat neked kell felvinni. Az órarendet elég egyszer elkészíteni, ha jól be tudod állítani az ismétlődést. Tipp: Írd, be a termet és az oktatót is a megjegyzésbe, hogy könnyebben odatalálj az órára. Az eseményekhez beállíthatsz emlékeztetőt is, ha hajlamos lennél elfejteni valamit, illetve különböző színekkel jelölheted az események típusát is (pl. órarend, szabadidő, helyszín vagy tárgy szerint).

Ehhez nagyon hasonlóan működik a Google Calendar, amit szintén testre szabhatsz. Ezeknek az online naptáraknak nagy előnye, hogy van hozzá telefonos applikáció is, így rögtön a zsebedben tudhatod az összes fontos dátumot és ha kell, azonnal módosítani is tudod őket – sőt: akár okosórára is tudsz emlékeztetőt küldeni.

Feladatok menedzselése:

Az ilyen jellegű alkalmazásokban listákba szedheted a teendőket, határidőket állíthatsz be hozzá, csoportosíthatod őket, illetve feladatokat oszthatsz ki további embereknek. A feladatok státuszát aztán nyomon követheted, az elkészült feladatokat pedig kipipálhatod, így azok többet nem fognak zavarni a felületen. Kezdjük szintén egy O365-ös alkalmazással: a Planner-rel. Ez grafikailag nem annyira mutatós, mint vetélytársai, de nagy előnye, hogy szinkronban van a többi O365-ös appal, így ez is tud emlékezetetőt küldeni a késésben lévő feladatokkal.

Nagy népszerűségnek örvend a Trello vagy az Asana, amiket ingyenes regisztrációval tudsz használni. Itt is megadhatsz feladatokat, listákat, időpontokat, jegyzeteket mellékleteket.

Ha még hiszel a papír alapú megoldásokban:

Szerezz be egy határidőnaplót. Választhatsz például diák naptárat, ami nem januártól kezdődik, hanem a tanév kezdetétől (aug. 20-tól vagy szeptembertől), így az egész tanévet átláthatod benne. A naptárválasztásnál fontos szempont, hogy olyat válassz, ami „kézre áll” méretében és elosztásában is.

Készíthetsz saját naptárat, amiben a teendőket is menedzselheted például bullet journing technikával. Ez nem csak egy feladatmenedzselési technika, hanem a célok kitűzésében és a személyes élmények naplózásához is praktikus eszköz. Egyre több határidőnaplóban találsz ilyen elemeket, amik a tervek ütemezését és a hónapok összegzését segítik.

A lényeg, hogy szánj időt, arra, hogy megtaláld a megfelelő formátumot, amiben számontarthatod az egyetemi teendőidet, hogy hosszabb távon ezzel is megkönnyítsd az életedet. Nem utolsó sorban pedig a munkaerőpiacon is nagy előny, ha ismered a különböző naptárfunkciókat és feladatmenedzsment megoldásokat, illetve be tudod osztani a saját idődet.